Avondvullende voorstelling

Niets leukers dan wijnmakers die de regels van de hogere wijnautoriteit aan de laars lappen. In dit geval aan de Italiaanse laars. Zo is daar op Sardinië Allessandro Dettori. Een producent die door zijn recalcitrante wijnmaakgedrag beschouwd wordt als de meest spraakmakende van het eiland. Dettori wenste lekkerdere, en vooral ook onalledaagsere wijn te maken dan de DOC-regels voor vermentino toestaan. Aldus vertrouwde hij het sap van zijn druiven van vijftig jaar oude bushvines eerst toe aan roestvrij staal, daarna aan cement. Hout kwam er niet aan te pas, filteren werd overgeslagen, zuurstof kreeg de vrije hand. Dat leverde een wijn op die zich het beste laat vergelijken met de amforawijnen van Gravner uit Friuli. Troebel voor het oog, maar helder en vooral fascinerend in de mond. Gesuikerde abrikoos, gedroogde perzik, het bitter van marmelade, venijnig uit de hoek komende zuren. Wit voor de zeer geoefende wijndrinker, die bovendien bereid is om € 23 neer te tellen. Maar daarvoor krijgt hij dan wel een avondvullende voorstelling. Want ieder glas, nee iedere slok, presenteert zich anders.

Onze Amerikaanse wijnschrijfvriend Robert Parker heeft zich ook niet verveeld met deze tot IGT Romangia ‘gedeklasseerde’ Dettori bianco 2006. Hij beoordeelde ‘m met 91/100. Dat predicaat verleende The Wine Advocate overigens ook aan het rood van Dettori uit 2005, gemaakt van de cannonau (ook wel grenache). In dit geval van 150 jaar oude stokken, maar wel gemaakt volgens hetzelfde procedé. Een opeenstapeling van geuren en smaken, soms direct, dan weer wegzwevend. Pruimen, wat zure kersen, het parfum van cacao, een zweem leer, exotische specerijen. Misschien nog boeiender voor de Parker-groupies: 96/100. Maar dan ook wel € 42. HH

Sagra dell’Uva. Tel. 020-3206195. www.sagra.nl.

import eetteam