Rechtszaak Srebrenica-slachtoffers na HP/De Tijd artikel

85 seconden leestijd

MET UPDATE – Vijf overlevers van Srebrenica hebben zaterdag 10 december aangekondigd dat ze een rechtszaak zullen aanspannen tegen de officieren van Dutchbat. Dit doen ze naar aanleiding van het HP/De Tijd-artikel ‘Waar is het graf van mijn kindje’ (25 november). Uit het artikel blijkt dat het massagraf dat op de Nederlandse legerbasis Potocari zou moeten liggen, nog altijd onvindbaar is en dat de Nederlandse staat het onderzoek daarnaar frustreert.

“We willen dat de volledige waarheid over de massamoord eindelijk openbaar wordt gemaakt,” zei Mesud Mustafic, voorzitter van de stichting voor overlevenden van Srebrenica ‘Drina Wave’ tegen Balkan Insight. Deze website bracht het verhaal over het verdwenen massagraf na HP/De Tijd in de balkan uit.

Naar schatting zijn meer dan 8000 moslims tijdens de genocide in Srebrenica in 1995 om het leven gekomen. Het Bosnisch-Serviche leger onder leiding van Ratko Mladic voerde de moorden uit. De Nederlandse troepen die daar in de buurt gelegerd waren zouden de veiligheid in de buurt garanderen.

Mustafic: “Internationale en nationale rechtbanken hebben beslist dat het Bosnisch-Serviche leger de moorden uitvoerden, maar we houden de Nederlanders verantwoordelijk, niet alleen omdat ze niets deden om de massamoord te voorkomen, maar ook voor het participeren in het uitvoeren van genocide.”

UPDATE: Reactie Ministerie van Defensie via de woordvoerder: “We wisten hier nog niets vanaf. De aanklacht is nog niet bij ons binnengekomen. Die zien we tegemoet en daarna bekijken we wat we daarvan vinden.”


ivovanwoerden

Ivo van Woerden (1979) studeerde in 2007 af aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Hij werkte bij DAG en schreef daarna als freelancer voor uiteenlopende bladen, van Nieuwe Revu tot De Volkskrant en van Viva tot Vrij Nederland. Sinds juni 2010 werkt hij voor HP/De Tijd. In 2011 was hij genomineerd voor de Tegel met de undercover-artikelen Dagboek van een Bejaardenbroeder. Daar kwam ook een boek uit voort: Undercover in de ouderenzorg. Zijn interessegebieden zijn onder andere zorg, (sub)culturen, religie, televisie, media, kunst en cultuur.

Lees ook
Meer artikelen