Politiek Wie meet het best? Foto: ANP
65 seconden leestijd

Opiniepeilers: onenigheid over Rutte en Wilders

Op ‘s lands opiniepeilers valt weer eens geen peil te trekken: volgens de Politieke Barometer van bureau Ipsos Synovate heeft Mark Rutte een riante voorsprong van tien zetels op Geert Wilders. Maar volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond is de PVV juist gróter dan de VVD.

In Nieuwsuur werd vrijdagavond de laatste peiling van bureau Ipsos Synovate gepresenteerd. De VVD kwam met dertig zetels als grootste uit de bus. Tweede werd de SP (27 zetels), derde de PvdA (25), vierde de PVV (20). Wie feest wilde vieren, kon dat doen.

Maar toen kwam zondag Maurice de Hond met z’n jongste peiling. Met de SP op nummer één (dertig zetels), gevolgd door de PVV (25), de VVD (24) en de PvdA (21). Wie het snapt, mag het zeggen.

Alleen over de kleinere partijen (zie onder) komen de Barometer en De Hond tot min of meer gelijkluidende conclusies. We geven ze nog tot 12 september de tijd om hun leven te beteren.

 

Tweede Kamer 9 juni 2010 Politieke Barometer 25 mei 2012 Maurice de Hond 27 mei 2012
VVD 31 30 24
PvdA 30 25 21
PVV 24 20 25
CDA 21 16 14
SP 15 27 30
D66 10 16 16
GroenLinks 10 5 6
ChristenUnie 5 5 6
SGP 2 2 3
Partij voor de Dieren 2 3 3
Overige partijen 0 1 2

 


Roelof Bouwman

Roelof Bouwman (1965) volgde de studierichting journalistiek aan de Hogeschool Windesheim en studeerde daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2002 promoveerde. In 2004 kwam hij als redacteur in dienst bij HP/De Tijd.

Lees ook
 • thumb down

  Synovate werkt voor de publieke omroep.

 • thumb down

  Overigens is dat vertraagd afdrukken van reacties buitengewoon truttig, bang voor ondeugende woordjes?

  • Redactie

   Hier wordt naar gekeken.

 • luuk

  Zonder andere columnisten tekort te doen is het inderdaad zo dat maestro de Hond en Sy-nova-te Barometer beiden een zo totaal andere manier van noteren hebben, dat als het auteursrechtelijk te regelen valt, bovenstaand scenario ’n welkome aanvulling kan zijn voor de geinteresseerde peilingenwachter, huldeblijken alom !

 • jan

  ja dat komt zwaar aan voor dat linkse zooitje

  • Hoezo?

   Hoezo? Het is afgelopen met rechts. Welke peiling je ook gaat nemen. En het is zeker afgelopen met Geertje die alleen maar bezig is met zijn eigen salaris veilig stellen ten koste van Nederland. Met hem wil niemand meer wat te maken hebben. Dus stem gerust op hem, wij lachen jullie uit.

 • a.doorgeest

  “Wie het snapt, mag het zeggen”, schrijft Roelof Bouwman op een gegeven moment. Even een bescheiden uitleg, want zo moeilijk is het allemaal niet.
  In het verleden is er wetenschappelijk – dus kloppend, op de feiten gebaseerd – onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van diverse peilingen. De Politieke Barometer kwam hier buitengewoon goed – dus betrouwbaar – uit. Er is gekeken naar de afwijking tussen prognoses – de peilingen dus – en daadwerkelijk gerealiseerde stembusuitslagen. Buro Synovate scoorde hier het beste van iedereen: er is bij dit buro sprake van een marginaal verschil tussen voorspellingen en uitslagen zoals behaald op diverse verkiezingsavonden.

  De methode De Hond is veel onnauwkeuriger. In die zin is de Hond gewoon een nieuwsmaker, een opiniemaker die iedere week lekkere reuring weet te creëren en zo steeds weer voor ophef zorgt. Fijn voor zijn portemonnee, maar in wezen gebaseerd op pure onnauwkeurigheid. Commercieel gezien is de Hond’s peilwijze zeer aantrekkelijk, maar ’t is eigenlijk info-entertainment waar hij in doet. Fun peilingen om noise te veroorzaken.

  Bladen en couranten die de werkelijkheid belangrijk vinden, kun het vermelden van De Hond’s uitslagen maar beter achterwege laten.

  • Rutger

   Zeker aanhang van de PvdA gelukkig bestaat die partij eind september niet meer. Wat een opluchting zal dat zijn voor werkend Nederland.

  • a.doorgeest

   @Rutger: wat ik te berde breng, is slechts een beknopte weergave van wetenschappelijk onderzoek, en heeft helemaal niets met mijn politieke voorkeur of afkeer te maken, die trouwens ook nog een keer niet bij de PvdA ligt.

Meer artikelen