Spring naar de content

Geert Wilders ruikt naar suikerspin

Het debat over de Euro-top, woensdag in de Tweede Kamer, is amper begonnen of D66-fractieleider Alexander Pechtold vraagt om uitstel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Hij wil eerst antwoord van de regering op een brief van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle waarin deze de toekomst schetst van Europa. Dat antwoord is onderweg, zegt Rutte, maar niemand heeft iets ontvangen. In afwachting daarvan schorst gelegenheidsvoorzitter Bosma voor een half uur.

Aan de patatbalie, zoals de etage heet waar de achteruitgang van Vak K zich bevindt en waar bewindslieden steevast worden opgevangen door pers en medewerkers, is er consternatie. Uitstel betekent tijdnood voor de premier, die vanavond al naar Brussel wil voor de EU-top van donderdag en vrijdag. Pechtold voegt zich bij zijn woordvoerder Daan Bonenkamp en klaagt over de voortdurende nietszeggendheid van de premier. Bonenkamp meldt dat de VVD in de verkiezingscampagne slechts één persoon naar voren schuift en dat is Mark Rutte. Maar ze zullen hem ‘voorzichtig’ brengen, weet de D66-medewerker, en in ieder geval pas na het VVD-congres van 25 augustus. Hij weet ook dat Rutte heeft bedankt voor vier grote openbare lijsttrekkersdebatten op televisie en in het land.

Pechtold begint te ijsberen, Bonenkamp sms’t erop los en mompelt dat ergens op Algemene Zaken een stel ambtenaren hun lunch nu wel zullen moeten overslaan en als een speer de brief van de regering in elkaar moeten flansen.

Na dik een uur wordt het debat hervat en berijden Pechtold en Roemer hun stokpaardjes. Pechtold probeert Rutte tot duidelijkheid te verleiden over zijn Europa-standpunten, maar de premier houdt zich zoals verwacht op de vlakte. Roemer is eurokritischer dan ooit, en tijdens zijn bijdrage begint de SP-scepsis me allengs bevreemdender voor te komen. Zouden de socialisten bang zijn voor de grote wereld om ons heen? SP’ers zijn doorgaans vrolijke types, maar als het om Europa gaat tonen ze zich ineens erg benepen, op het kleinburgerlijke af.

We zoeken Harry van Bommel, de buitenlandwoordvoerder, maar die heeft geen tijd om uitleg te geven. Wel is er een voorlichter voorhanden, en die bezweert dat die angst voor de grote wereld om ons heen niet bestaat. De mensen in het land zijn nog helemaal niet toe aan een Europa dat beslist over afschaffing van de hypotheekrente-aftrek, die ons opdraagt onze woningcorporaties af te schaffen teneinde de woningmarkt te liberaliseren. En we zijn niet toe aan een gezamenlijk Europees leger, want dat houdt in dat ‘Brussel’ straks kan bepalen dat Nederlandse jongens bij voorbeeld moeten vechten in Syrië, Iran of China. In het federale Europa van D66, zegt de voorlichter, is Nederland teruggebracht tot een provincie van bescheiden omvang. Europeanen vormen geen eenheid, zoals de Amerikanen, wij voelen geen verbondenheid of solidariteit met de Letten. Dat ons belastinggeld naar de Spaanse banken gaat, ja, dat doet een SP’er als onze voorlichter pijn in de hartstreek. Als we naderhand Roemer weer horen in de Kamerdebat, begrijpen we hem beter. Nou ja, iets beter dan.

In een van de onderbrekingen zien we op de patatbalie Geert Wilders geïnterviewd worden door een jongen van RTL Nieuws. Uw Haagsche Post-verslaggever staat dicht genoeg bij de blonde leider om een geur op te snuiven, een parfum. D66-boegbeeld Hans van Mierlo omschreef de lucht in de oude zaal van de Tweede Kamer tijdens en na een stevig debat eens als die van ‘wilde dieren’, maar dit riekt anders. Het is niet afkomstig van de interviewer of van een van de beveiligers, die gebruiken zoiets niet of het moet in odeurtjes verwerkt voorvocht van muskusrat zijn. Dit luchtje hoort beslist toe aan Wilders, en laat zich niet anders omschrijven dan – we kunnen het ook niet helpen – als zoet, mierzoet, alsof we op de kermis staan bij de kraam met suikerspinnen.

Op het moment van schrijven is het debat nog in volle gang. Rutte heeft de Kamer verzekerd dat hij om zes uur, uiterlijk kwart voor zeven, weg wil naar Brussel. Dat wordt dus negen uur, zo niet later.

/Haagsche Post is een rubriek van notities, geruchten en onbewezen theorieën uit de residentie.