Beursplein Foto: ANP
94 seconden leestijd

De eurozone is als een lied van Drs. P

Ooit, toen ik als Dr. Doom  mijn eerste column schreef – op een andere site – maakte ik de vergelijking tussen de toen nog levende Rienk Kamer en Drs. P.

Mijn advies was: volg Drs.P. Hij heeft in zijn evergreen De Veerpont (Heen en weer) de helft van de essentialia van de aandelenmarkten kernachtig samengevat. De andere helft is de trend op langere termijn, binnen die trend gaan de koersen omhoog en omlaag. Is de trend negatief – dat is ‘ie volgens mij al sinds het jaar 2000 en dat blijft ook nog wel een jaar of drie, vier zo – dan zullen de neerwaartse bewegingen steeds sterker zijn dan de opwaartse. Met een goede timing kun je aan beide bewegingen verdienen.

Rienk Kamer daarentegen was altijd negatief en dan krijg je regelmatig gelijk maar je mist ook steeds de opwaartse bewegingen.

Het kostte mij even – maar ook weer niet heel lang – om de recente uitlatingen van ECB’s Mario Draghi, een dag later ondersteund door Merkel en Hollande, te duiden. Weer biedt Drs. P soelaas. In zijn eveneens wonderschone werk Dodenrit schetst hij avant la lettre de situatie waarin de eurozone zich bevindt. Het begint zonnig maar gaandeweg is steeds minder wat het lijkt, de wolven naderen en dan moet je bereid zijn je kinderen en uiteindelijk ook je vrouw van de wagen te gooien om jezelf te redden.

Dat is precies wat Draghi, Merkel en Hollande bedoelen als ze zeggen dat ze alles zullen doen om de Eurozone te beschermen.

Binnenkort wordt Griekenland als eerste kind van de wagen gegooid. Interessanter is het antwoord op de vraag: wie volgt?


Dr. Doom

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci.

Lees ook
  • Rob Beckman Lapré

    Er is nóg een Dr.Doom, mak ik u aan hem voorstellen.Deze Dr.Doom waarschuwde in het voorjaar van 2007(!) in een veel gelezen NL blad al om toch met wantrouwen de, massaal (volgens “paper”Milken Institute dd januari 2009 geschat op $ 6 trillion,960 billion)verpakte/hervakte Mortgage-Backed-Securities(MBS) wereldwijd= Europa(Nederland) te beschouwen.Reden;al in 2004 las deze Dr.Doom dat in Californie velen hun hypotheek niet meer konden aflossen(begonnen met “teaser loan”,en onmogelijk de latere re-financing= hogere rente op te brengen) in 2005 een FBI rapport over grootschalige fraude met hypotheken,en opnieuw wantrouwen opwekkende berichten in de herfst van 2006, en in de winter van 2007.De reakties waren “wie denk je wel wie jij bent, want de Min.v.financien heeft op de TV verzekerd dat al deze zaken niet overwaaien naar Nederland”( of gelijke woorden.).En wat te denken van het 1992(!!!!) artikel van de Griekse Econoom Taris Fotopoulos (38 referten),waarin te lezen was hoe de zaken in zijn land er ECHT voor stonden(grootschalige vriendjespolitiek op hoog nivo,belastingontwijking en -ontduiking,zeer zwakke economie, in stand gehouden door miljarden injecties van de EU( o.a. bestemd voor infrastuur en landbouw)werden in het ambtenarenapparaat gepompt.Een belastingapparaat wat niet in staat was(en blijft) om de grootschalige ontwijking/ontduiking het hoofd te bieden.Mijn vraag aan u;wie draait op voor het “wegkijken”/”wegdenken”(als dat al bestaat),wat een continent/een land veel financieel leed heeft berokkend?

    • Het antwoord op uw vraag is: daar draaien u, ik en onze medeburgers voor op. Leuk of niet, zo gaan die dingen.
      En wat voor betreft de Dr. Dooms. Daar zijn er inderdaad vele van, in de financiële wereld zijn het vooral Marc Faber en Noriel Roubini die dit koosnaampje voeren. Maar zij en ik zijn uiteindelijk schatplichtig aan the one and only Dr. Doom, de legendarische Victor van Doom uit de Marvel-strips. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Dr._Doom

Meer artikelen