Spring naar de content

Na uw dood blijven twitteren? Het kan met ‘your social afterlife’

“Ik kom er net achter dat de hemel dus helemaal niet bestaat #manmanman”. Als het aan LivesOn ligt gaan we na onze dood lekker door met Twitteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

“When your heart stops beating, you keep Tweeting” dat is de slogan waarmee LivesOn, your social afterlife aan de man probeert te brengen. De initiatiefnemer, digitaal bureau Lean Mean Fighting Machine, wil met de applicatie de vraag agenderen wat er met je digitale ik gebeurt na je overlijden.

Een digitale kopie voor na je dood
Aan de hand van je tweets en online gedrag maakt LivesOn een digitale kopie van je, die na je dood door blijft gaan met het versturen van fictieve berichten, zodat volgers niet door zullen hebben dat je reeds bent overleden. De Twitter-applicatie kan worden geactiveerd na je dood door degene die is aangewezen als uitvoerder van je ‘testament’.

Zou een dergelijke applicatie een uitkomst zijn geweest voor bekende Twitteraars als Reeva Steenkamp, de vriendin van Oscar Pistorius die om het leven werd gebracht en internetactivist Aaron Swartz, die recent zelfmoord pleegde? Hebben bekende personen baat bij een fictieve evenknie die hen virtueel laat doorleven? En wat hebben gewone stervelingen er eigenlijk aan?

LivesOn is niet de eerste applicatie die inspringt op de vraag wat digitale identiteit behoeft als je er zelf niet meer bent. De applicatie If I Die stelt mensen in staat een kek filmpje te maken die als digitaal testament wordt geüpload op uw Facebook-pagina op het moment dat u overlijdt en met DeadSocial kunt u ook alvast berichten inplannen die na uw dood verspreid worden over uw favoriete sociale interactiekanalen.

There’s an app for that
Het grote verschil is dat LivesOn daadwerkelijk een digitaal alter ego in elkaar knutselt in plaats van dat je zelf de controle hebt over wat je nog altijd wilde zeggen als je eenmaal dood bent. Wat als je dode ik opeens een oversekste ruziezoeker blijkt te zijn met een voorliefde voor het fascisme? Zo erg zal het waarschijnlijk niet zijn, maar controle hebben over je identiteit vanuit je graf is ook geen sinecure.

Filosoof Evgeny Morozov signaleert in de New York Times dat LivesOn een volgende stap is van de programmeurs in Silicon Valley om alles op te lossen met een digitale app. “So you died? There’s an app for that.” Volgens Morozov vormt het onderdeel van de in Silicon Valley populaire ideologie dat “what could be disrupted should be disrupted — even death.”

Uiteraard is het fijn dat er apps bestaan waarmee werkelijk elke beslissing in je leven kan worden gecrowdsourced, die je helpt herinneren welke afspraken je hebt staan, of iedere minuut potentiële verveling effectief voor je invult. Maar moeten we ook na onze dood nog steeds digitaal de touwtjes in handen laten hebben? ‘Over de doden niets dan goeds’ zou met de LivesOn wel eens een nieuwe dimensie kunnen krijgen. Dan heb ik over de doden liever niets.

De applicatie LivesOn is nog niet in gebruik, maar aanmelden en het proces van opbouwen volgen kan al wel op http://liveson.org/

Onderwerpen