Spring naar de content

Spanjaarden storten zich massaal op digitaal geld

Geld dat alleen digitaal bestaat? Ik kende het niet maar de kleine spaarders van Spanje zijn druk bezig om er naar toe te vluchten. Sinds onze Jeroen Dijsselbloem zaagt aan de poten van het spaardepositogarantiestelsel (’echt, alleen in Cyprus’) storten de computersavvy Spanjaarden zich massaal op Bitcoin. Een internationaal opererend digitaal betaalsysteem dat vooralsnog aan de opmerkzaamheid van de graaiende overheden is ontsnapt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Spanje is natuurlijk een land waar het ook al een tijdje niet zo goed gaat. Waar Cyprus kampt met een volledig uit balans gegroeide bankensector gaat het in Spanje eigenlijk gewoon heel slecht. Hoge schulden, hoge werkloosheid en arme banken. De actie van Dijsselbloem cs zal daarom in dat land tot grote argwaan hebben geleid. Als de spaarders van Cyprus gepakt worden, zo redeneert men daar, dan kan het niet lang duren voordat ook onze spaartegoeden gebruikt gaan worden voor het oplossen van onze schulden. In plaats van dat Europees Fonds dan.

Peer-to-peer
Nou zijn er niet veel mensen die precies begrijpen hoe Bitcoin in elkaar steekt en ik moet eerlijk bekennen dat ik er daar een van ben. Het komt, zo lees ik, voort uit de wereld van de ‘Peer-to-Peer’-bestandenuitwisselaren, zeg maar globaal de torrent- en hackerswereld. Het kent geen centrale bank of overheid, is zwaar beveiligd en versleuteld. Je kan op een aantal plekken met Bitcoins betalen, vooral op sites voor gamers en muziek. En voor drugs. Het zou dus een manier kunnen zijn om zwart geld wit te wassen.

De enige manier waarop dan ook geregistreerd kan worden dat Bitcoin aan populariteit wint is door te kijken naar het aantal malen dat gebruikers de speciale software voor bijvoorbeeld hun iPhone uit de Appstore downloaden. Dat aantal is de laatste drie dagen drastisch gestegen. Cijfers over de hoeveelheid geld die uit Spanje lekt zijn er uiteraard niet, al zou de overheid dat maar wat graag weten. Wel is er zoiets als een ‘koers’ van een Bitcoin. Die is sinds maandag met bijna 100 procent gestegen, tot nu bijna 70 dollar.

Het lijkt erop dat er met geld nu hetzelfde zou kunnen gaan gebeuren als met muziek, films, games en e-books. De verdere digitalisering van de wereld treft nu ook het monetair systeen en is daarmee zo goed als onzichtbaar geworden voor de centrale overheden. De virtuele economie rukt ver op. Spannende tijden voor wie een monetaire crisis moet oplossen met echt geld.