Spring naar de content

Zijn wij niet allemaal LinkedIn-hoeren?

Is het je wel eens opgevallen dat hoeren bijna altijd met hun telefoon in de hand achter het raam zitten? Ik dacht altijd dat ze dan zomaar wat zaten te whatsappen, maar sinds vandaag weet ik wat ze dan echt aan het doen zijn: ze werken aan hun netwerk op LinkedIn. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

Dat weet ik omdat ze dat niet meer mogen. Door een aanpassing in de algemene voorwaarden van LinkedIn is het nu officieel verboden jezelf als ‘escort’ of ‘prostituee’ op de kaart te zetten. Zij die het oudste beroep ter wereld uitoefenen mogen dat niet meer vermelden op carrièresite LinkedIn. En ja: dat gebeurde voor deze wijziging dus wél.

Ik word ondertussen echt moe van het feit dat sociale media zich steeds meer opwerpen als de morele scheidsrechters van het internet.

Seks? Bah!
Het argument van LinkedIn om de voorwaarden te veranderen is dat prostitutie niet overal ter wereld legaal is. Maar eigenlijk is LinkedIn natuurlijk het braafste jongetje van de klas en Amerikaans bovendien, dus preuts. ‘Seks? Bah! Dat bestaat niet bij ons’. Het derde grootste sociale medium is een hypocriete moraalridder. Het eerste trouwens ook.

Een van de dingen die je doet op Linkedin, hoer of geen hoer, is mensen uit je netwerk endorsen. Dat werkt zo: jij geeft aan welke speciale vaardigheden je hebt en de mensen uit je professionele netwerk bevestigen dat door een simpele muisknop. Vervolgens word je expliciet uitgenodigd datzelfde bij hen te doen: ‘Nu is het jouw beurt’, fluistert LinkedIn je in.

Want zo gaat dat in het zakelijke leven. Werken is een uitwisseling, altijd. Jij doet iets voor mij, ik doe iets voor jou. Jij geeft mij je tijd/kennis/lichaam, ik geef jou geld. Of je nou loodgieter, journalist of raamhoer bent: dat is de deal.

Verkrachting en drugshandel
Nu is het zo dat LinkedIn het met de wijziging in haar voorwaarden weliswaar verbied aan te geven dat je hoer van beroep bent, je mag wel nog steeds vermelden dat prostitutie een van je verworven vaardigheden is. Op de toegestane lijst met vaardigheden die je volgens LinkedIn kunt hebben kan niet alleen ‘prostitutie’ staan, ook vaardigheden als  ‘verkrachting’, ‘doodslag’, ‘winkeldiefstal’ en ‘drugshandel’ zijn toegestaan.

Lang, nat en heet endorsen
Ik stel voor om massaal, uit sympathie voor alle LinkedIn-hoeren – maar vooral ook om LinkedIn legaal te f*cken-, prostitutie als skill aan ons profiel toe te voegen en elkaar daar lang, nat en heet voor te endorsen.