Spring naar de content

Waarom de nederlaag van Trump zijn presidentschap niet bedreigt

Donderdag 29 september 2016, nog 39 dagen
Het eerste presidentiële debat uit een verkiezingscyclus is hét moment om te versnellen, in de bergrit naar het Witte Huis. De eerste klap is immers een daalder waard. En een gedemotiveerde opponent – gefileerd door scherpe opmerkingen en de keiharde publieke opinie – komt niet gauw terug van een dergelijke nederlaag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Dat is wat je zou denken, maar Donald Trump hoeft na zijn nederlaag op Hofstra University niet te vrezen voor een vroeg eind van zijn presidentsrace. Tijdens de laatste vier verkiezingen van deze eeuw weet de uiteindelijke president slechts twee keer het debat te winnen. Barack Obama doet het met een nipte zege op John McCain in 2008 en George W. Bush pakt in 2008 de hoger ingeschatte Al Gore in. Een eerste debat winnend afsluiten, is dus geen garantie op een plek naast de rode telefoon.

Geringe stijging
Volgens de peilingen van Real Clear Politics, dat alle opiniepolls combineert tot één peiling, is Hillary Clinton na haar zege maandag iets uitgelopen. Haar voorsprong is na het debat op Long Island, New York, gestegen van 2,6 naar 3 procent. Een geringe stijging, maar wat opvalt in vergelijking met de tabellen vooraf is dat het percentage dat op haar zou stemmen is gestegen van 46 naar 47,4 procent. Bij Trump kwam er een vol procentpunt bij.

Dat betekent dat beide grote presidentskandidaten met hun optreden voor het grote wereldwijde – ruim 80 miljoen mensen zagen het debat – publiek de rol van kleinere kandidaten als Gary Johnson (Liberalen) en Jill Stein (de Groenen) hebben verkleind.

Credit: Real Clear Politics
Credit: Real Clear Politics

Nieuw plan
Het is tijd voor een change of plans, vindt Trump. Dat kondigde de Republikeinse kandidaat aan tijdens een interview met Bill O’Reilly van Fox News en tijdens een rally in Waukesha, Wisconsin. Eerst kreeg debatmoderator Lester Holt het voor zijn kiezen. “Lester was veel strenger voor mij, dan voor Hillary. Ik was positief over hem na het debat, maar na het terugzien van de beelden krijgt hij een krappe voldoende,’ zei Trump over Holt.

Google
Tijdens zijn toespraak in Wisconsin introduceerde Trump een nieuwe spelkaart. Hij beschuldigde Google ervan samen te werken met Clinton. “Hun zoekmachine onderdrukt slecht nieuws over Hillary,” sprak hij tot zijn supporters. Hij lijkt deze uitspraken te baseren op publicaties van Sputnik News, een door het Kremlin gesteund nieuwsstation. Het is in ieder geval een interessante zijweg. In theorie zou een gigantische zoekmachine als Google de nieuwsvoorziening in het internettijdperk naar zijn hand kunnen zetten.

Ook liet Trump in Wisconin weten zich kritischer op te stellen richting het huwelijk van de Clintons als het nodig zou zijn. Hij is in ieder geval strijdbaar, en weet ook dat de eerste slag verloren is en dat hij daarmee moet dealen.

De oorlog is dat zeker niet.