Spring naar de content

Donald Trump heeft geen grandioos huwelijk met de waarheid

Donald Trump draait zoveel als een verkeersregelaar op een druk kruispunt in de avondspits. Volgens NBC News heeft de president-elect van de Verenigde Staten tijdens zijn campagne 141 standpunten ingenomen over 23 belangrijke onderwerpen. Nu hij door het volk is gekozen, lijkt hij niets anders te doen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Bekend is dat de president-elect in zijn tijd als vastgoedtycoon zijn wolkenkrabbers hoger aanprees dan ze waren. Zijn Trump Tower aan Fifth Avenue in New York zou 68 verdiepingen zijn in plaats van de 58 die het er echt zijn. Het was voor Trump de normaalste zaak van de wereld, blijkt uit dit artikel in New York Magazine uit november 2001. Je zou denken dat nu Trump – nu hij verkozen is – één lijn probeert te trekken.

De Trump van na de verkiezingsdag is even veranderlijk als de man ervoor. Het Amerikaanse nieuwsprogramma NBC News analyseerde Trumps’ verkiezingsrace en ontdekte 141 verschillende meningen van de toenmalige presidentskandidaat over 23 onderwerpen als de Mexicaanse muur, belastingen en hoe ISIS aan te pakken. HP/De Tijd keek in navolging van onze collega’s een paar standpunten van The Donald na.

Wapens
Tijdens een speech op de conventie van wapenlobbygroepering NRA op 20 mei van dit jaar zei Trump dat hij de wapenvrijezones zou opdoeken als hij president zou zijn. Even hiervoor had hij de steun van de wapenlobby gekregen. Dit is in lijn met zijn beschermende houding over het tweede grondrecht van de Amerikanen. Tijdens een speech in Vermont in juli bekrachtigde hij dit idee nogmaals.

Vier dagen na zijn NRA-speech was zijn mening genuanceerder. In een interview met CNN zei Trump dat wapenvrijezones hetzelfde waren als het ‘aanbieden van snoep aan slechte mensen’. Hij zei ook dat deze zones slechts in enkele gevallen zouden verdwijnen.

Minimumloon
De voorverkiezingen zijn op het hoogtepunt wanneer Trump roept dat het minimumloon niet moet worden verhoogd. Tijdens een debat in november 2015 zei Trump dat hoge lonen in de VS alleen positief zou zijn voor China. Later verduidelijkte hij zijn mening. Hij wilde zo’n duidelijk statement maken omdat ‘ons land banen en bedrijven aan het verliezen is’.

In mei van dit jaar wapperde de vlag de andere kant op. In een tweet, waarin Trump reageert op een opmerking van Democratische senator Elizabeth Warren, merkt hij op dat hij de minimumlonen wil verhogen.

Huidige status: In juni meldt Trump op een persconferentie dat het minimumloon verhoogd moet worden naar tien dollar. Daar is hij bij gebleven.

Hillary
Donald Trump was in het tweede presidentiële debat bikkelhard voor zijn tegenstander Hillary Clinton. Op 9 oktober zegt hij tegen Hillary Clinton: “Als ik win, zal ik mijn openbaar aanklager opdragen om een speciaal onderzoek naar je te starten. Er zijn nog nooit zoveel leugens geweest in een zaak. Je zou je moeten schamen.”

Hoe anders is zijn standpunt al na zijn overwinning. In zijn acceptatiespeech bedankt Trump zijn tegenstrever voor de spannende verkiezingsstrijd. In een interview deze week met The New York Times doet hij er een nieuw schepje op als gekozen presidentskandidaat. “Ik wil de Clintons geen pijn doen. Ze leed sterk op verschillende manieren.” Of hij haar nog zou vervolgen reageerde Trump: “Het is niet iets waar ik nu heel erg druk om maak.”

Belastingen
Ook op belastinggebied is Trump een chaoot van verschillende meningen. Vorig jaar augustus nog zei hij tegen Bloomberg dat hij het niet erg zou vinden om meer belasting te betalen. Daarnaast wilde hij om ‘de belastingen te verlagen voor de middenklasse’. Deze september was zijn mening helemaal gedraaid. Hij wilde belastingen voor de rijkeren zelfs verlagen. In oktober kwam uit dat Trump überhaupt achttien jaar lang waarschijnlijk nauwelijks belasting betaalde. Dat zou komen door een belastingaangifte uit 1995 waarin Trump een verlies van 916 miljoen dollar aangaf. Hierdoor zou hij legaal 18 jaar lang zijn inkomstenbelasting hebben kunnen aftrekken.

We weten niet met zekerheid of en hoeveel belasting Trump heeft moeten betalen door de jaren heen. Hij wil zijn belastingaangiftes niet openbaar maken.

Klimaatverandering
Over klimaatverandering en het Parijsakkoord is Trump voor zijn uitverkiezing helder. “Ik geloof niet in man-made klimaatverandering,” zei hij in een interview met Washington Post.. Op zijn beroemde Twitteraccount noemde Trump de aanpak van klimaatverandering zelfs ‘dure bullshit’.

Over klimaatakkoord van Parijs is Trump ook duidelijk. “We gaan onze steun intrekken,” zei hij in een persbericht in mei 2016.  

Hij reageert in het New York Times-interview heel anders. Over de menselijke invloed op klimaatverandering zegt hij: “Er is enige verbinding tussen.” Ook geeft hij aan open te staan voor het Parijsakkoord.

Moslims
De Moslimspeech van Trump ging de hele wereld over. Kort na de schietpartij in San Bernardino roept de kandidaat op om alle moslims de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen. “We moeten de stroom moslims die ons land binnenkomen volledig stilleggen,” zei Trump.

Volgens het onderzoek van NBC News veranderde Trump zijn standpunt rond moslimimmigratie liefst vijftien keer. Zo zou een Schotse moslim die zijn golfbanen zou willen bezoeken wel welkom zijn en het verbod van tafel zijn. Alle immigranten zou nu extreem worden doorgelicht. Extreme Vetting, noemde Trump dat in het laatste presidentiële debat. Dat zou gelden voor mensen uit ‘bepaalde landen’, maar niet per se gaan om moslims.

De Mexicaanse Muur
Een ander veelbesproken paradepaardje uit de stal van Donald Trump. Tijdens de voorverkiezingen komt het voor het eerst ter sprake, wanneer het gaat over buurland Mexico. “Wanneer Mexico mensen stuurt, zenden ze niet hun beste exemplaren,” vindt Trump wanneer hij aankondigt om in de race voor de Republikeinse nominatie te stappen. “Ze sturen mensen met problemen en zij brengen drugs en criminaliteit. Het zijn verkrachters. En sommige Mexicanen, neem ik aan, zijn goede mensen.”

In dezelfde speech benoemt Trump als eerste het idee om een muur tussen beide landen te bouwen. “Ik zal een grote muur laten bouwen en de Mexicanen ervoor laten betalen.” Wanneer collega Jeb Bush de opmerking hekelt, reageert Trump via Twitter op karakteristieke wijze.

In zijn eerste grote interview met 60 Minutes is Donald Trump een stuk genuanceerder. Als het aan hem ligt, gaat hij de muur bouwen, maar een middenweg zou hij ook accepteren. “Het zou kunnen dat een deel bestaat uit een hek,” zegt hij.

Verkiezingen
Vlak voor de verkiezingen was Trump stellig. Hij moest nog maar zien of hij de verkiezingsuitslag zou accepteren. Hij weigerde te beloven of hij akkoord zou gaan. Zo zei hij in het laatste debat: “Ik zie het wel tegen die tijd. De media zijn zo oneerlijk en corrupt. En er zijn ook nog eens miljoenen Amerikanen die onterecht zijn ingeschreven. Ik wil jullie in spanning houden.” Ook noemde hij het electoraal college op voorhand ‘een ramp’.  Hij zinspeelde zelfs op grootschalige stemfraude.

Hoe anders is Trump’s gemoedstoestand na zijn uitverkiezing. Tijdens zijn acceptatiespeech heeft hij het over zwaarbevochten maar eerlijke overwinning.  Op Twitter is hij nog positiever.

Aanpak ISIS
Voor 8 november was duidelijk over de huidige aanpak van ISIS. Tijdens het Commander In Chief-Forum van NBC zei Trump: “De generaals van Obama en Clinton zijn niet heel succesvol.” Hij had een beter plan. Namelijk: to bomb the hell outta ISIS. De terreurgroepering was ook iets dat gecreëerd was mede door het zwakke optreden van Hillary Clinton, een feit dat Politifacts werd gezien als een leugen.

Tijdens het eerste presidentiële debat opperde hij een plan met computers. Trump: “Als je kijkt wat ze op het internet doen, verslaan ze ons in ons eigen spel. We moeten ons versterken op het gebied van cyberoorlogsvoering. We gaan ze keihard aanpakken” In het interview met 60 Minutes gaf Trump juist weer aan te luisteren naar de generaals. “We hebben een paar goede generaals,” aldus de president-elect.

Huidige status: Op dit moment weten we niet zeker hoe Trump ISIS gaat verslaan. Het zou kunnen met drones en bommen, maar ook met computers.

De New York Times en de rest van de media
Tja, wat moeten we hierover zeggen? Voor zijn uitverkiezing riggden we de verkiezingen en steunden we crooked Hillary. Vooral het Trump-kritische New York Times moest het geregeld ontgelden. De verslaggeving zou eenzijdig zijn en aan alle kanten gefaald hebben.

Toch is Trump voor een van zijn grootste mediacriticasters Trump vergevingsgezind. In het interview met de krant zegt hij: “Ik heb veel respect voor The New York Times. Ik hoop dat we de komende jaren goed overweg kunnen.”

We zullen je in ieder geval zo fair mogelijk proberen te volgen Donald. We zullen iedere uitspraak van je controleren, want daar zijn we ook voor.