Spring naar de content

Trump en Poetin: friends, foes of frenemies?

Er kunnen veel vraagtekens gezet worden bij de politieke band die president-elect Donald Trump opbouwt met Vladimir Poetin. Trump prijst Poetin de hemel in maar belooft ook een nucleaire wapenrace aan te zullen gaan met de Russische president. Waar stevenen de twee grootmachten op af?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Bromance? Frenemies? Wat is de juiste term om de band tussen Trump en Poetin te omschrijven? De verstandhouding tussen de twee politici lijkt vanaf de tribune veranderlijk en is lastig te verklaren.

In de bovenstaande tweet van 24 december staat Trump duidelijk achter de uitspraak van Poetin over Hillary Clinton – Trumps voormalige politieke tegenstander. Poetin liet zich eerder deze maand van zijn beste kant zien door de president-elect een ‘warme kerst- en nieuwjaarsgroet’ te sturen.

Let wel: dit is een ‘onofficiële vertaling’ van de brief. Trump heeft het origineel niet vrijgegeven.

Bron: The Atlantic

Een vriendelijke groet van Poetin.

Een dag voordat de brief naar buiten werd gebracht stelde Poetin nog dat hij de mogelijkheden voor nucleaire wapens in Rusland wil versterken. Trump reageerde, verrassend genoeg, op Twitter:

De tweet bevat drieëntwintig woorden waar Jason Miller, de woordvoerder van de nieuwgekozen president, de kriebels van kreeg. In een hopeloze poging probeerde Miller de uitspraak van Trump een geruststellende spin te geven. Hij stelde dat de president-elect met deze uitspraak probeerde te ‘waarschuwen voor de dreiging van nucleaire proliferatie en de noodaak om dit te voorkomen, specifiek gericht op terroristische organisaties en slechte regeringen’.

Trumps tirade hield echter aan. Hij zei tegen een journalist van MSNBC: “Let it be an arms race. We will outmatch them at every pass and outlast them all.”

Arms race
De opmerking van Poetin waarover Trump zich uitliet op Twitter, maakte de Russische president tijdens een persconferentie waar openlijk over de politiek van de VS werd gesproken. Al stelden Amerikaanse inlichtingendiensten zonder twijfel dat de Russen achter het hacken van de Amerikaanse verkiezingen zaten en het duidelijk was dat de hack bedoeld was om Clinton te schaden, zijn Trump en Poetin het erover eens dat Rusland niet de boeman was die achter dit schandaal zit. “The president-elect was absolutely right to note that nobody knows who these hackers are,” zei Poetin tijdens de persbijeenkomst. “Maybe they were in a different country, and not in Russia. Maybe it was just someone sitting on their sofa or bed. It’s very easy now to show one origin country, when you’re actually in a different place.”

Poetin bekritiseerde de Democratische partij voor het ‘afschuiven van hun falen op externe factoren’ en noemde het niet erg waardig. Poetin deed er nog een schepje bovenop door zich lovend uit te laten over Trump: “Nobody believed he’d win. Except us, of course. We always believed.” 

Het aanhoudende geflirt tussen Trump en Poetin en het gebruik van termen als ‘arms race‘ schetsen een akelig vooruitzicht. Moet de wereld zich klaarmaken voor een herhaling van de Koude Oorlog? Donald Trump geeft aan terug te willen keren naar een tijd van een catastrofale nucleaire wapenwedloop met als kers op de taart het plan om muren om zijn land te bouwen. Zolang die dag niet aanbreekt, zullen de opdringerige tweets van de Grote Blonde Leider uit Amerika als vermakelijk worden gezien.

Onderwerpen