Spring naar de content

Terugkijken: Intrigerende Belgische documentaire over de ‘Trump van de Lage Landen’

Wat veel Nederlandse journalisten niet lukt, krijgen hun buitenlandse collega’s wel voor elkaar. Ze kunnen een-op-een met PVV-leider Geert Wilders praten. De Belgische omroep VRT maakte de intrigerende documentaire Wie is Wilders over de ‘Trump van de Lage Landen’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In de documentaire spreekt Wilders openlijk over zijn bekende politieke punten, maar hij is ook opvallend open over de avond dat hij door de ‘Dienst Terrorismebestrijding’ wordt opgepikt. Enkele weken daarvoor (2 november 2004) is Theo van Gogh vermoord en is er op de laptop van dader Mohammed B. een dodenlijst gevonden. De naam van Wilders staat bovenaan.

De politicus vertelt daarover: “Een kwartier nadat mijn beveiligers me in Venlo hadden afgezet, belden ze opnieuw aan. Al hadden ze deze keer kogelvrije vesten aan en droegen ze mitrailleurs. Ik had drie minuten om een paar schone onderbroeken te pakken.” Wat volgt, is een heus plot in een spionagefilm. Tussen Venlo en Eindhoven wisselt het gezelschap volgens Wilders twee keer van auto en rijden ze uren door Nederland om aan te komen bij een kazerne. “In Bergen om Zoom, meen ik,” herinnert Wilders zich. De politicus woont sindsdien op onbekende, beveiligde locaties.

Trump

Wat leren we nog meer over Wilders? Niet heel veel dat we nog niet weten. Hij was vroeger eerder supporter van de SP en is tijdens zijn jeugd een feestbeest. Een anonieme jeugdvriend vertelt: “In onze jeugd was het zuipen en blowen. Geert ook natuurlijk.”

Verder schetsen onze zuiderburen een beeld van een gepolariseerd Nederland. We waren altijd het ‘land dat naar de consensus zocht in plaats van naar controverse’. “Maar de laatste vijftien jaar wordt de Nederlandse politiek gedomineerd door één man. En als men naar Wilders refereert als de ‘Europese Trump’ ligt dat waarschijnlijk niet alleen aan zijn haar,” klinkt het in de voice-over.

Buitenlandse journalisten kunnen vaak – al hebben ze ook vaak gebrekkige kennis van onze cultuur – makkelijker tot de kern komen. Ze kunnen in ieder geval makkelijker doorstoten tot Wilders zelf. Waar de politicus deze verkiezingsperiode vooral communiceert via zijn Twitterkanaal krijgen Britse – als John Sweeney van de BBC – en Vlaamse journalisten een gesprek met de PVV-leider.

Poppenspeler

Al zal Wilders waarschijnlijk niet geheel tevreden zijn met het resultaat. Hij wordt ‘de meest radicale politicus van Europa’ genoemd, maar ook de poppenspeler die al tien jaar aan de politieke touwtjes trekt in ons land. Hij kan namelijk, ook volgens de Vlamingen, de grootste partij worden. Al is hij gedaald in de peilingen de afgelopen weken.

Hij is in ieder geval de zwaarst bewaakte Nederlandse politicus. Of Wilders angsten heeft, vraagt de interviewer. Waarop Wilders antwoordt: “Ik kan iedere dag vermoord worden, maar ik houd me er niet mee bezig.”

Bekijk de documentaire Wie is Wilders door op de onderstaande afbeelding te klikken.