Spring naar de content

Het fenomeen-Poetin

Binnen enkele maanden is hij de populairste politicus van Rusland geworden. Hoe heeft hij dat zo snel voor elkaar gekregen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karel Onwijn

‘Strijdlustig'. Zo omschreef Vladimir Poetin half augustus tijdens zijn eerste werkdag als Russische premier zijn stemming. Boris Jeltsin had hem geheel onverwachts benoemd tot zijn nieuwe premier en tevens aangewezen tot zijn troonopvolger. Poetin was echter een grote onbekende in de Russische politiek en zijn benoeming werd dan ook afgedaan als de zoveelste misstap van de seniel gewaande Jeltsin. Vier maanden later is Poetin echter de populairste politicus van Rusland en de grootste kanshebber bij de Russische presidentsverkiezingen volgend jaar. Zijn populariteit nadert zelfs die van Jeltsin aan het eind van de jaren tachtig tijdens diens strijd tegen de communisten. 

Poetin's geliefdheid heeft echter volstrekt andere gronden dan die van zijn baas. In tegenstelling tot de flamboyante Jeltsin spreekt hij in eenvoudige korte bewoordingen, zonder verheven retoriek. Hoewel dit het gevolg is van een gebrek aan charisma, ervaart de Russische bevolking het als zeer verfrissend. Het gebruik van weinig woorden wekt immers de indruk dat Poetin geen man van woorden is, maar van daden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen