Spring naar de content

Bakstenen in de boekenkast

Het seizoen van kopen en geven staat voor de deur, dus krijgen 'dode' titels een nieuwe verpakking, pochen uitgevers met zoveelste drukken en hoge oplagecijfers en verschijnt de omnibus weer op de markt. Maar worden die cadeauboeken ook gelezen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ron Kaal

Er bestaat een foto van Marilyn Monroe, genomen in een pauze bij de opnamen van The Misfits, waarop ze een boek leest. Niet zomaar een boek, maar het boek der boeken, Ulysses van James Joyce. Filmopnamen duren weken en draaidagen kennen vele pauzes, maar zou Marilyn het boek ook hebben uitgelezen? Zou ze het, afgezien van dat ene moment, ooit nog hebben ingezien?

Monroe was in die tijd getrouwd met Arthur Miller, die speciaal voor haar het scenario voor The Misfits had geschreven, en het is niet ondenkbaar dat ze met Ulysses voor de foto poseerde als teken dat ze een nieuw intellectueel bestaan was begonnen, een leven van de geest met Miller, zo verschillend van de wereld van haar vorige echtgenoot, de honkballer Joe DiMaggio. 

Het voorbeeld van Monroe kan vervangen worden door dat van de jonge Brando, van James Dean en van al die andere acteurs die in hun voetsporen treden, die zich ook zo graag met een boek (en een bril) laten fotograferen —hoe dikker het boek hoe beter, hoe moeilijker de tekst hoe heerlijker. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap