Spring naar de content

Stresskipjes

Vrouwen gaan vaker naar de dokter, klagen meer en lopen langer rond met stress dan mannen. En het is nu eens niet de schuld van de andere sekse: het hoge percentage vrouwen in de WAO lijkt een biologische oorzaak te hebben. Het zeuren zit de vrouw in de genen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marcel Roele

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) gaat extra aandacht besteden aan vrouwen onder de 36 jaar die een WAO-uitkering aanvragen. In de regio Alkmaar is per 1 oktober een proef gestart waarbij de jonge aanvraagsters twee keer worden gekeurd. Als twee artsen onafhankelijk van elkaar tot de conclusie komen dat de vrouw volledig arbeidsongeschikt is, wordt het keuringsoordeel ook nog eens kritisch bekeken door een stafarts. Het UWV benadrukt dat de keuring niet strenger wordt. "Wij willen onderzoeken waarom zij in zo groten getale in de WAO belanden," aldus een UWV-woordvoerder. 

Eind vorig jaar zaten (volgens cijfers van het UWV) 51.000 vrouwen onder de 36 jaar in de WAO, tegenover 'slechts' 23.000 mannen uit dezelfde leeftijdscategorie. In bijna de helft van de gevallen lijden deze WAO'ers aan psychische klachten: ze zijn zwaar gestresst of diep depressief. Overigens lopen ook in andere leeftijdscategorieën vrouwen een hoger risico op arbeidsongeschiktheid. Volgens het CBS raakten in 2000 2,1 procent van de werkende vrouwen arbeidsongeschikt, tegenover 1,3 procent van de werkende mannen. Ook het ziekteverzuim is bij vrouwen hoger dan bij mannen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap