Spring naar de content

Wilde wijn

Mountain Wines is een Zuid- Afrikaans wijnbedrijf dat pas sinds 1999 bestaat. Toch wist het in die paar jaar al een fikse reputatie op te bouwen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Harold Hamersma

Het verwierf zelfs al een plaats op de erelijst van de Cape’s Most Collectible. Mountain Wines is gelegen in Tygerberg, een wijnbouwdistrict in de ward Durbanville, vlak achter Kaapstad. Ooit werden hier de eerste wijngaarden op de Kaap aangelegd. In eerste instantie werd dit westen van de coastal region vooral bekend om zijn bulkwijnen, maar nu is het een streek waar ambitieuze solisten hun kunsten vertonen.

Zo ook wijnmaker Nico Vermeulen. Zou hij misschien Nederlandse voorouders hebben? In Tygerberg, waar hij samen met zijn wijnpartner Kobus du Plessis de 48 hectare van Mountain Wines onder zijn hoede heeft, is het nooit te warm. Wind uit de Atlantische Oceaan zorgt voor koelte, en’s nachts wil er nog weleens een mooie mistbank opduiken. Ideale omstandigheden voor de sauvignon blanc, die dat mooie, frisse, pittige, grassige en sappige pas wil prijsgeven als de druif niet te veel sunblock heeft moeten smeren. Vandaar ook dat het de meest populaire witte is in de streek. Chenin blanc en chardonnay, elders in Zuid-Afrika razend populair, volgen qua beplanting op respectabele afstand. Havana Hills 2001 is een zeer levendige wijn met agressief fruit, soms bijna wild (sauvignon is niet voor niets een verbastering van sauvage). We komen alle klassieke smaakpatronen tegen: tomaat, kruisbessen, paprika, gras, kruiden, maar nergens is er een spoortje onrijpheid te bespeuren. Groene appels ook, en strak mineraal. Erg dorstlessend bovendien. De wijn prikkelt steeds weer de speekselklieren. Een mooi uitstapje voor liefhebbers die zweren bij Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc. Hij past trouwens ook prima bij gerechten waarin mayonaise de hoofdrol opeist. We zijn ook erg benieuwd naar de 2002-oogst van deze Zuid-Afrikaanse ‘wilde’ van de Tygerberg. Die schijnt nog spectaculairder te zijn. We laten in ieder geval vast tralies voor het raam in de wijnkelder zetten.