Spring naar de content

Met de billen bloot

De affaire-Oudkerk is een morele dijkdoorbraak. Net als in het buitenland zullen onze politici zich voortaan moeten afvragen of hun privéleven wel strookt met de boodschap die ze als publiek persoon wensen uit te dragen. Kiezers mogen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ed Croonenberg, Stan de Jong

Mijn persoonlijke ondergrens is dat het gedrag van een gezagsdrager niet in strijd mag zijn met de wet." Aldus de Amsterdamse burgemeester Job Cohen op zondag 18 januari in het televisieprogramma Buitenhof.

Aanleiding voor deze uitspraak was uiteraard de affaire-Rob Oudkerk. Heleen van Royen had in haar column verslag gedaan van een wel heel interessant gesprek met de Amsterdamse wethouder, dat plaats had gevonden in een Haags café. In de woorden van Van Royen surfte Oudkerk op een gemeentelijke pc langs pornosites, ging hij regelmatig naar de hoeren, en nam hij één keer per jaar - met oud en nieuw - een snuif cocaïne. Pijnlijk natuurlijk, dat dit alles in Het Parool verscheen. "Ik was er eerlijk gezegd geschokt over," zei Oudkerk op 17 januari in diezelfde krant.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap