Spring naar de content

Het Opiniejournaal: Aanslagen

Op zaterdag 17 april meldt het NOS Journaal in zijn editie van acht uur dat Israël zojuist een aanslag heeft gepleegd op Hamas-leider al-Rantissi.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Henry Sturman

Er wordt meer informatie in het Journaal van tien uur beloofd. Het zal hard werken zijn geweest voor de redactie om alle relevante informatie vóór die tijd te verzamelen, maar gelukkig wordt haar werklast verlicht doordat ze alleen de Palestijnse kant van het verhaal hoeft te vertellen.

Zo wordt er in het tienuurjournaal wél een interview geboden met een Palestijnse minister die de liquidatie in harde bewoordingen afkeurt, en worden er uitgebreid beelden getoond van woedende Palestijnen, maar komt er niemand aan het woord die de actie verdedigt. CNN had er geen enkele moeite mee om ruim vóór tien uur ook met Israëlische reacties te komen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De NOS beweert bovendien dat er sinds de liquidatie van de vorige Hamas-leider, sjeik Yassin, nog geen Palestijnse wraakacties zijn gevolgd. Maar er was nota bene diezelfde middag (17 april) een zelfmoordaanslag gepleegd waarbij één Israëliër om het leven kwam.

Het Journaal waarschuwt dat wraakaanslagen door Hamas nu ook buiten Israël waarschijnlijk zijn, maar ontkracht dit later zelf: “Anders dan sjeik Yassin wilde hij [Rantissi] dat Hamas ook aanslagen in het buitenland zou plegen. Israël gaf hem weinig tijd om deze koers in praktijk te brengen.”

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel in het Journaal. Philip Freriks op 13 april: “Voor televisie lijkt tegenwoordig te gelden: hoe platter hoe beter. Ik heb het over televisietoestellen, natuurlijk.”

Onderwerpen