Spring naar de content

Jos van Kemenade: ‘Vrijspraak Hofstadgroep zal leiden tot onrust’

Met de bestaande wetgeving worden potentiële terroristen steeds vrijgesproken. Dat moet anders, vindt Jos van Kemenade, minister van Staat. 'Het strafrecht is niet geschikt.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Joost Niemöller

Op 5 december begint het proces tegen de Hofstadgroep, en we houden ons hart vast. Al eerder leidden processen tegen terroristen in Nederland tot vrijspraken. Onlangs weer, bij Samir A. Tot nu toe is alleen Mohammed B. veroordeeld voor de moord op Theo van Gogh en werden er enkele lage straffen uitgedeeld wegens wapenbezit. Dikke kans dat ook nu weer verreweg de meeste Hofstad-leden vrijgesproken zullen worden, met uitzondering van de twee die bij de ontruiming in het Laakkwartier in Den Haag een granaat hadden gegooid naar de politie.

Ook binnen de overheid maakt men zich zorgen over deze ontwikkelingen. Zo bracht de Raad voor het openbaar bestuur, een adviesorgaan van de regering, in oktober een rapport uit waarin in verband met de huidige terroristische dreigingen een nieuwe veiligheidswet werd voorgesteld. Het rapport heette Tussen oorlog en vrede, en er werden revolutionaire voorstellen in gedaan, die vreemd genoeg door de media werden genegeerd.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap