Spring naar de content

De Groep-Graus

Dat we dezer dagen iedereen die we tegenkomen van harte ‘gelukkig nieuwjaar’ wensen, verraadt onze onzekerheid. We weten eenvoudig niet wat de anderen te wachten staat en we vluchten daarom in een nietszeggende heilwens zonder enige specificatie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Zouden we beter van de toekomst op de hoogte zijn, dan zouden we de een met zijn komende erfenis kunnen feliciteren en de ander alle steun beloven bij het ophanden zijnde ontslag.

Toch zijn er gebeurtenissen waarvan de voorspelbaarheid zo groot is dat je er bij je nieuwjaarswensen nu al rekening mee kunt houden. Zo zou ik Dion Graus, fractielid van Geert Wilders’ Partij voor de Vrijheid, nu al geluk willen wensen met zijn komende voorzitterschap van de Groep-Graus. Niemand weet daar nog van, zelfs Graus niet, maar wat inmiddels over zijn levensgeschiedenis bekend is geworden, leidt rechtstreeks naar de oprichting van een Groep-Graus.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Dit is de samenvatting van die geschiedenis door Joep Dohmen in NRC Handelsblad van 9 december: “Ruzies, rechtszaken, onbetaalde rekeningen, onjuiste declaraties en beschuldigingen van mishandeling.” Op 21 december kwam het Limburgs Dagblad met een kleine aanvulling: Graus zou vier jaar geleden zijn toenmalige echtgenote het ziekenhuis hebben in geslagen toen zij acht maanden zwanger was. De mishandeling was zo ernstig dat de behandelende artsen van een ‘zeer bedreigende situatie’ spraken.

Graus is niet onder de indruk. Ik ben nooit veroordeeld, is zijn trotse antwoord op de beschuldigingen. En omdat hij naar zijn zeggen in de partij ‘de enige echte hartsvriend van Geert’ is, wacht hij de komende gebeurtenissen in alle gemoedsrust af.

Maar Geert is niet gek en heeft zijn hartsvriend een paar weken de tijd gegeven zich te verweren. Want Geert zit klem. Als kampioen van de politici die moslims verwijten dat zij hun vrouw slaan, kan hij moeilijk een fractielid accepteren dat diverse vrouwen lastigviel en zijn eigen vrouw zelfs mishandelde.

En dus zal binnenkort de eerst afsplitsing van de afgesplitste partij van Wilders plaatsvinden, waarmee Dion Graus zichzelf tot voorzitter van een nieuwe fractie promoveert, het ideaal van elk Kamerlid. Daarom: bij voorbaat mijn gelukwensen.