Spring naar de content

Minder macht voor Beatrix

Een links kabinet zal, met PvdA-premier Wouter Bos voorop, koningin Beatrix te verstaan geven dat haar politieke macht drastisch wordt ingeperkt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Meer dan een strikt ceremoniële rol zit er voor de vorstin niet meer in. Dit stelt Niesco Dubbelboer, Tweede-Kamerlid voor de PvdA.

Dubbelboer zegt dit in een reactie op het door de Jonge Socialisten geopperde idee om de kabinetsformateur in het vervolg door het parlement te laten aanwijzen. Tot dusver deed de koningin dat. Dubbelboer: “De essentie is dat burgers meer invloed moeten hebben op wat er aan machtsvorming gebeurt. Als de koningin daarin een obstakel is, moet dat absoluut worden aangepakt.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De volksvertegenwoordiger verwijst in dit verband naar Zweden, waar koning Carl Gustav feitelijk niet meer doet dan lintjes doorknippen.

Waarin gaat Beatrix’ rol nog meer te ver? “Ze heeft bijvoorbeeld zeer regelmatig gesprekken met de minister-president (eens per week, op maandag – red). Uit de geschiedschrijving is bekend dat ze bij tijd en wijle druk uitoefent, en dat haar mening ingang vindt bij het kabinet. Je kunt ook zeggen: we doen die gesprekken maar eens per half jaar, en dan puur formeel. Hoeveel invloed de koningin heeft, hangt natuurlijk ook altijd af van de premier. Als hij heel duidelijk zegt: aan u heb ik geen boodschap, dan is dat de feitelijke situatie.” Volgens Dubbelboer, bij de PvdA belast met de portefeuille Bestuurlijke Vernieuwing, is er binnen zijn fractie brede consensus over het afnemen van bevoegdheden van Beatrix.

Weet hij wel honderd procent zeker dat zijn voorman Bos met deze confronterende boodschap naar de koningin wil en durft? “Absoluut. Als hij een meerderheid in de Kamer achter zich weet, durft Bos daar natúúrlijk de boodschapper van te zijn. Why not?”