Spring naar de content

Connecties

Zwaar weer voor Lennart Booij en Erik van Bruggen. De ex-NietNixers blijken onderhands een lucratieve klus te hebben gekregen van hun PvdA-vriend Bert Koenders, minister van Ontwikkelingssamenwerking. Gevolg: vette krantenkoppen en Kamervragen, ook van regeringspartij CDA. Van Bruggen is not amused. “Wíj vinden dat we géén misbruik maken van onze politieke connecties.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Samen met Alex Klusman runnen Booij en Van Bruggen het pr- en evenementenbureau BKB in Amsterdam. Eerder dit jaar gunde Koenders BKB een opdracht van 750.000 euro voor het organiseren van de manifestatie het Akkoord van Schokland. Volgens Europese regels had de bewindsman de klus openbaar moeten aanbesteden. Door ‘tijdsdruk’ is het daar echter niet van gekomen, beweert hij.

Booij en Van Bruggen zijn een stel handige jongens. Al jarenlang draaien ze mee in de top van de PvdA, waardoor ze uitstekende connecties hebben. Als ‘adviseurs’ lopen ze geen gevaar om politiek afgerekend te worden. Booij is bekend als opvolger van Marcel van Dam in Het Lagerhuis, Van Bruggen zat in het campagneteam van hun gezamelijke vriend Wouter Bos.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

In de jaren negentig was het duo de spil van wat wijlen Bart Tromp schamperend de ‘Felix RottenbergJugend’ noemde: jongeren die de PvdA wilden opschudden. Daartoe richtten Booij en Van Bruggen, betaald door het partij-bureau, de ‘onafhankelijke’ beweging NietNix op. In 1999 trachtten ze gezamenlijk partijvoorzitter te worden.

Toen dat mislukte, gingen ze in zaken. Een van hun eerste klanten was… de PvdA, in casu de Alfred Mozer Stich-ting. Ook deden ze opdrachten voor de PvdA-bewindspersonen Margo VliegenthartDick Benschop en Rick van der Ploeg.

Bart Tromp merkte enkele jaren geleden op dat de twee hun enorme PvdA-netwerk wel érg opzichtig aan het uitmelken zijn. Onzin, bitst Van Bruggen. “We hebben ook gewerkt voor VVD’er Hans Hoogervorst, D66’er Thom de Graaf en Agnes van Ardenne van het CDA.”

Dan mag zo zijn, maar na de Koenders-klus heeft BKB nog meer de schijn tegen.