Spring naar de content

Huwelijksleed

Het is onwaarschijnlijk dat de geboorte van prins Bernhards buitenechtelijke dochter Alicia de Bielefeld een grote rol heeft gespeeld in de Greet Hofmans-crisis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Dat zegt historicus Lambert Giebels, die goed thuis is in de kwestie die bijna uitliep op een echtscheiding van Bernhard en koningin Juliana.

HP/De Tijd publiceerde vorige week een interview met Alicia. Bernhards vijfde dochter blijkt geboren in 1952, ruim voor de Hofmans-crisis in 1956 zijn hoogtepunt bereikte, en niet in 1956 of later, zoals Bernhard beweerde.
 Giebels onderschrijft dat de buitenechtelijke escapades van Bernhard een rol hebben gespeeld in de ‘buitengewoon complexe’ Hofmans-affaire. Na ‘zeer veel aarzeling en pijnlijke tweestrijd’ zou een vertrouweling – kamerheer I.G. van Maasdijk – Juliana hebben geïnformeerd over de affaires van haar man.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

“Maar ik kan me haast niet voorstellen dat Juliana al in 1956 of eerder op de hoogte was van de geboorte van Alicia,” aldus Giebels. In- dien de tegenstanders van Bernhard aan het hof wel weet hebben gehad van het bestaan van Alicia, dan zullen ze Juliana daarvan – volgens Giebels – zeker op de hoogte hebben gebracht.

Juliana schreef Bernhard in augustus 1955 een brief waarin ze hem liet weten dat ze de huwelijksband formeel wilde beëindigen. Bernhard voelde daar echter niets voor. Giebels’ verklaring: “Hij zou zijn Nederlanderschap verliezen, en zijn staatstoelage.”