Spring naar de content

Chris Rutenfrans wil een rechtse kwaliteitskrant

Er zijn mensen – Francisco van Jole is er één van – die de Volkskrant veel te rechts vinden. En dan met name de forumpagina, waarop zelfs wel eens een bijdrage van Geert Wilders is aangetroffen. Dat is bovenal de schuld van opinieredacteur Chris Rutenfrans. Het Radio 5-programma OBA Live interviewde hem, en jawel, Rutenfrans zegt allerlei stuitende dingen. Zoals deze: “Ik vind integratie eigenlijk helemaal niet zo’n onderwerp. Je moet gewoon niet overmatig in een uitkering zitten, niet je vrouw mishandelen en niet crimineel zijn. Als dat opgelost was, zou niemand het woord integratie meer in de mond nemen.” Enneh, hoezo is de Nederlandse pers pluriform?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Oud-linkse Volkskrant-collega’s als Jan Tromp blieven Rutenfrans niet. Echter, Rutenfrans, die in het verleden bij Trouw samenwerkte met Jaffe ‘Opinio’ Vink, is inzake een onderwerp als het verband tussen criminaliteit en migratie wel ter zake deskundig. Hij heeft er in een vorig leven als criminoloog namelijk onderzoek naar gedaan. Zo ontdekte hij reeds in de jaren negentig dat armoede helemaal niet dé grote oorzaak is van criminaliteit is onder Marokkanen. Andere groepen die eveneens in relatieve armoede leven, waren namelijk veel minder crimineel. Vroeger mocht je zoiets niet opschrijven, dat was niet kies. Nu mag het gelukkig wel. En toch… 
“Wij denken wel dat onze pers zo pluriform is, maar dat valt tegen,” constateert Rutenfrans. “Tussen de Volkskrant, Trouw en de NRC zijn wel kleine cultuurverschillen. De een brengt wat meer religie, de ander wat meer opera. Maar over, bijvoorbeeld,  politiek denken de drie kranten precies hetzelfde. Ze zijn alledrie progressief, alledrie links. Nederland ontbeert een serieus te nemen rechtse krant. De VS heeft de Wall Street Journal, die kwalitatief zeer hoogstaand is. Ik zou zo graag hebben dat in Nederland ook een echt goeie rechtse pers zou bestaan. De Telegraaf is niet echt een krant voor mensen die nadenken.”
Nog wat uitspraken van Rutenfrans bij OBA Live:
“Naar de letter genomen is de islam een hele vervelende, tamelijk agressieve godsdienst.”
“De multiculturele ideologie is fout. Niet alle culturen zijn gelijk. Onze cultuur is de beste. Onze cultuur is de meest humane en fantastische cultuur die ooit heeft bestaan.”
“De problemen met de multiculturele samenleving liggen meer aan onszelf dan aan de islam. De islam is wat het is. De problemen ontstaan doordat we zo gering over ons zelf denken, en daardoor niet de goede houding aannemen tegenover de islam.”
“Mijn kinderen zitten op de middelbare school. In mijn gesprekken met hen bespeur ik heel erg een ‘weg met ons’-mentaliteit.”