Spring naar de content

Ook Marokkaanse koning vernietigt complete oplage

Wat Aleid Wolfsen kan, kan ik ook, moet de Marokkaanse koning Mohammed IV gedacht hebben. Ook hij liet de complete oplage van een hem onwelgevallige publicatie vernietigen. Het Franse Le Monde, dat over de censuur berichtte, verbood hij vervolgens. Hoe dat zo?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het gaat slecht met de rechten van vrouwen in Marokko. Ze hebben namelijk te veel rechten. Is dat de mening van een ultrafundamentalistische haatprediker? Bin Laden zelf misschien? Nee, het is de mening van bijna de helft van het Marokkaanse volk, maar dat mogen ze niet weten. De allereerste enquête onder leiding van koning Mohammed IV werd namelijk op instigatie van de koninklijke hoogheid zelf vernietigd. Maar daar bleef het niet bij.

Mohammed VI zou het volledig anders doen dan zijn dictatoriale vader Hassan II. In de beginjaren van zijn inmiddels tienjarige regeerperiode bezorgde hij vrouwen bijna net zoveel rechten als mannen. Polygamie werd afgeschaft, vrouwen kregen ook scheidingsrecht, er kwam een verzoeningscommissie voor de voormalige politieke gevangenen en journalisten en kunstenaars kregen meer vrijheid.

Meer vrijheid betekent in het Marokko van vandaag de dag zeker geen volledige vrijheid. Het kritische weekblad [[popup file=”2009-08/afbeelding_12.png” description=”(thumbnail)” alt=”Marokkaanse koning censureert TelQuel” align=”left” ]]hield in opdracht van de Marokkaanse regering een enquête onder zijn onderdanen. Daaruit bleek dat de helft van zowel de mannen als de vrouwen vinden dat de koning te ver door is geschoten met het toekennen van rechten aan het feminiene deel van de Marokkanen. Bijna de helft van de ondervraagden (49 procent) vindt dat hij te ver is gegaan op het uitbreiden van de vrouwenrechten, terwijl slechts 16 procent vindt dat vrouwen nog meer rechten moeten krijgen.

Deze uitslag zinde de koning niet en hij liet de gehele oplage van TelQuel vernietigen. Het Franse dagblad Le Monde besloot de resultaten van het representatieve onderzoek alsnog openbaar te maken. Daarop besloot de almachtige koning gisteren de verkoop van Le Monde in Marokko te verbieden. Zou Mohammed VI contact gehad met burgemeester/shredder Aleid Wolfsen?