Spring naar de content

Wouke van Scherrenburg neemt groot risico

Wouke van Scherrenburg wordt waarschijnlijk Tweede-Kamerlid voor D66. Ze is de zoveelste journalist die voor de Democraten de politiek ingaat. Maar hoe liep het ook al weer af met haar voorgangers?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Jarenlang was ze het gezicht van Den Haag Vandaag, waar ze – in de woorden van VVD’er Gerrit Zalm – een reputatie genoot als ‘het grote blonde beest’. Maar vanochtend liet Wouke van Scherrenburg voor de EO-radio weten dat ze is gevraagd voor een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van D66. Ze overweegt om ja te zeggen tegen dat verzoek.

Moeten we daar van staan te kijken? Nee, niet echt. Want D66 is al sinds mensenheugenis de journalistenpartij bij uitstek. Sterker nog: D66 werd 43 jaar geleden opgericht door een journalist, te weten Hans van Mierlo, destijds redacteur van het liberale Algemeen Handelsblad. Zijn belangrijkste strijdmakker was Hans Gruijters, die toentertijd eveneens bij het Handelsblad werkte. Tot de ex-journalisten die in later jaren voor D66 zitting namen in de Tweede Kamer behoorden Aad Nuis (literair criticus van de Haagse Post), Marijn de Koning (verslaggeefster van het NOS Journaal) en Guikje Roethof, parlementair redacteur van HP/De Tijd.

Werden al die voormalige persmuskieten gelukkig van hun overstap naar de politiek? Van Mierlo waarschijnlijk nog het meest: hij wist het in de jaren negentig zelfs te schoppen tot vice-premier. Gruijters daarentegen bakte er als minister van Volkshuisvesting (1973-1977) weinig van en eindigde zijn carrière als burgemeester van Lelystad. Nuis werd in 1994 staatssecretaris voor cultuur, maar wekte op die post nimmer de indruk lekker in z’n vel te zitten. De journalistes De Koning en Roethof tenslotte werden in 1998, na vier jaar Kamerlidmaatschap, door hun partij op een onverkiesbare plaats gezet. We zagen ze daarna niet meer terug in Den Haag.

Kort en goed: misschien doet Wouke er toch beter aan om het in 2002 verstrekte loopbaanadvies van Pim Forutyn ter harte te nemen: “Mevrouwtje, ga lekker naar huis, koken, dat is veel beter.”

Weet u nog?