Spring naar de content

Censuur! Dit mag niet van de gemeente Haarlem

We hadden er al voor gewaarschuwd: de gemeente Haarlem heeft daadwerkelijk de complete kunstexpositie uit het stadhuis gecensureerd. De expositie, die afgelopen vrijdag werd geopend en tot 20 december voor iedereen te bewonderen had moeten zijn in de monumentale Refter van het stadhuis in Haarlem, kon na slechts twee dagen al weer worden opgeruimd. De kunststukken waren namelijk een doorn in het oog van onder anderen PvdA-wethouder Divendal, want véél te schokkend voor ambtenaren, dus werd het recht op vrije expressie maar eens flink geweld aangedaan om te voorkomen dat ambtenaren zomaar geconfronteerd zouden worden met condooms van glas (BAH!) of foto’s van manspersonen zonder neus (IEUW!). De subversieve shockkunstenaars werden voor de keuze gesteld: of de hele handel verplaatsen naar het nooit bezochte en voor iedereen onzichtbare souterain van het stadhuis, of kunst censureren en dus opzouten met die kunstzinnige expressiemeuk. De kunstenaars kozen voor het laatste.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Aart van der Kuijl, artistiek coördinator van de organiserende kunstvereniging De Vishal legt uit hoe het zit: “De gemeente stelde ons voor deze expositie te verplaatsen naar het souterrain, maar daar konden wij ons niet in vinden. Deze expositie is juist samengesteld voor de monumentale Refter, in het kader van Haarlem monumentaal. Dat de gemeente bij monde van een woordvoerder laat weten dat de expositie in een ander vertrek ‘beter in de context kan worden begrepen’ doet natuurlijk niets af aan de originele insteek van deze expositie. De enige juiste context voor deze expositie is de Refter.”

“Ik noem dit gemeentelijke besluit tot censuur, want daar riekt het toch echt naar al is het censuur via een omweg, gewoon dramatisch. Van tevoren hebben we vrije hand gekregen de expositie in te richten en we hebben zelfs nog rekening gehouden met confronterende beelden. Zo heeft kunstenaar Ashkan Honarvar bepaalde stukken bewust niet tentoongesteld. De expositie had dus veel heftiger kunnen zijn maar we hebben juist rekening gehouden met de locatie.”

“Zoals ik de vorige keer al zei: de klok is nu echt heel ver teruggezet in Haarlem. Dat we anno 2009 deze discussie over openbare kunst nog moeten voeren, vind ik volstrekt onbegrijpelijk.”

De expositie zal in zijn geheel pas weer te zien zijn rond april 2010 in de Amsterdamse galerieruimte Retort. Hieronder ziet u enkele van de reeds gecensureerde kunstvoorwerpen. Schokkend, niet?

Adrian Brun

Ashkan Honarvar

Sander Reijgers

Onderwerpen