Spring naar de content

Wijn van de week: Sloveense furmint

Pinot grigio is een druif die in hele volksstammen in beweging zet. Hoop leed en maar zelden lekker. In Slovenië wordt er ook mee gewerkt. En vooral in de budgetsfeer vindt de wijn gretig aftrek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

<embed width=”410″ height=”330″ quality=”high” bgcolor=”#000000″ name=”main” id=”main” allowfullscreen=”true” allowscriptaccess=”always” src=”http://www.foodtube.nl/player/vPlayer.swf?f=http://www.foodtube.nl/player/vConfig.php?vkey=820b41b54430b50e96b5″ type=”application/x-shockwave-flash” />               

Recentelijk is er een consumentenonderzoek met Sloveense pinot grigio gedaan. De liefhebbers vonden de wijn lekker. Toch was er een punt van kritiek toen ze de fles te zien kregen: voor op het etiket stond heel groot ‘Slovenië’. En dat strekte volgens de drinkers nu weer net niet tot aanbeveling. Zodat de producent zich thans aan het beraden is of hij het dan maar heel klein op het achteretiket zal zetten. Voelt toch een beetje als landverraad. De wijnmakers van Verus uit Štajerska in Podravje steken hun Sloveense afkomst echter niet onder stoelen of banken. Ze mogen al trots zijn hun sauvignon blanc –ook erg goed-, maar hun furmint is wat onalledaagser, een druif namelijk die veel meer ‘eigen’ is voor deze contreien. Vaak worden er zoete wijnen van gemaakt, maar mondjesmaat komen er nu ook droge versies op de markt. En deze Verus 2008 is uiterst geraffineerde, verfijnde en onalledaagse wijn (€ 9,95). Lichtrokerig en koolachtig,  niet al te rijpe peer, limoenzest, zuren als een lancetmesje. Snel naar Grapedistrict, want de voorraad schijnt hard te slinken.

Onderwerpen