Spring naar de content

De meisjes van de koude kant

Begonnen als feestbeest, binnengehaald als droomprinses, voluit gestraald als Oranjebruid. Maar nu? Hoeveel gaat Nederland nog merken van Máxima’s betoverende glimlach en Latijnse temperament? Misschien is het beste al achter de rug.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Vraagje: wat zou er gebeuren als prinses Máxima morgen een Facebook-account opent? Hoe groot is de kans dat Facebook tijdelijk plat gaat vanwege overstelpende belangstelling FB-vriend te worden van ’s lands beeldschone, razend populaire en goedlachse kroonprinses? Binnen luttele uren zou Máxima over een astronomische lijst digimaatjes beschikken waar geen Oranje aan kan tippen. En al zou dit een stille wens van haar zijn: Máxima is slim genoeg om te weten dat er een keihard ‘njet’ van de Rijksvoorlichtingsdienst op haar deurmat in Wassenaar valt, mocht ze de innige flirt met het Nederlandse volk op Facebook of een andere sociale netwerksite gestalte willen geven. Haar sprankeling, haar levensblije lach, haar warmbloedige klik met de onderdanen mag onder geen beding hoofdgerecht worden; hoogstens toetje naast manlief Willem-Alexander.

Máxima van Oranje, voorheen Zorreguieta, gaat een leven tegemoet waarin ze haar persoonlijkheid en uitstraling blijvend dient te verflauwen. Meel en zand strooien in haar Latijnse temperament, een andere keuze heeft ze niet. Want sinds ze op haar illustere trouwdag, 2 februari 2002, telepathisch leek te telefoneren met de regiekamer van de NOS en onder de betoverende klanken van accordeonist Carel Kraayenhof (u weet wel, Adios Nonino) precies op tijd, en volledig in close-up, een meesterlijke getimede traan omlaag liet biggelen, is ze de hedendaagse belichaming van de romantische liefde: de onofficiële staatsideologie die Nederland (en zeker de commerciële zenders) nog steeds stevig in zijn greep heeft. Máxima heeft werkelijk alle eigenschappen die op datingsites hoog scoren: hersens, spontaniteit, humor, warmte en looks. De stelling dat zij in haar eentje de legitimatie vormt van ons Koningshuis in de 21ste eeuw, is helemaal niet zo gewaagd. Alle onderzoeken tonen aan dat ze verreweg de populairste Oranje is; de percentages waarmee ze haar schoonfamilie in de schaduw stelt variëren hoogstens een beetje. Beatrix zelf bungelt al op ruime afstand. Probeer het je voor de gein maar eens voor te stellen: de Oranjes zonder Máxima! Nederland zou terstond ontdekken dat ze een afbladderend schilderij in stand houden, in plaats van een warmbloedige familie met dotjes van prinsessen.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week

Onderwerpen