Spring naar de content

Interview met Jeroen Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem (43) is vice-voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. De ‘rechtse’ PvdA’er was een vertrouweling van Wouter Bos. Een gesprek over het lef van Bos, de ambitie van Cohen en het verband tussen poen en fatsoen. ‘Plasterk zou een goede minister van Financiën zijn.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Was u een van de mensen die ‘het’ wisten?
“De beslissing zelf hoorde ik de dag ervoor, maar ik was wel een van de weinigen die wisten dat Wouter naar deze beslissing toe werkte.”

U wist dus ook allang dat hij Cohen had gevraagd om het stokje eventueel van hem over te nemen?
“Inderdaad.”

Als Bos, ongeacht de electorale consequenties en de mening van zijn partijgenoten, helemaal zelf zijn opvolger had mogen uitkiezen, was hij dan ook bij Cohen uitgekomen?
“Ik denk het wel.”

Ik heb weleens gehoord dat die twee elkaar eigenlijk niet zo liggen. Cohen vond Bos als partijleider te solistisch en eigengereid, en zijn toon in het integratiedebat te hard.
“Ik heb een totaal andere indruk; volgens mij is er bijna sprake van een soort vader-zoonrelatie. Cohen is nauw betrokken geweest bij de opstelling van onze integratieresolutie. Daarbij weet Bos als geen ander hoe ingewikkeld het is om de PvdA te leiden. Ook de partij moet worden ‘gebonden’, en dat vergt nogal wat. Het gaat dus niet alleen over: denken Bos en Cohen over alle thema’s identiek? Want dat zal ongetwijfeld niet zo zijn.”

Over welke thema’s denken ze verschillend?
“Geen idee.”

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week