Pia in de politiek: oppassen geblazen!

Roelof Bouwman 2 apr 2010 Politiek

Pia Dijkstra staat op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van D66 voor de aanstaande Tweede-Kamerverkiezingen. Maar gaat de voormalige nieuwslezers gelukkig worden in Den Haag? Dat is, gelet op de ervaringen van de Journaal-collega’s die haar voorgingen, nog maar zeer de vraag.

Dijkstra (55) is namelijk niet het eerste ex-boegbeeld van het NOS-Journaal dat haar geluk gaan beproeven in de politiek. En hoe helder haar intenties ook mogen zijn (‘Ik stel,’ zo meldt Dijkstra op de internetsite van haar partij, ‘mijn ervaring in de media waarbij ik een imago heb opgebouwd van betrouwbaarheid en integriteit, graag ten dienste van D66’), een garantie voor succes is dat niet.

Neem Charl Schwietert, die bij het NOS-Journaal jarenlang fungeerde als parlementair verslaggever. Bij de kabinetsformatie van 1982 liet hij zich door Ed Nijpels strikken om namens de VVD staatssecretaris van Defensie te worden in het eerste kabinet-Lubbers. Al na drie dagen moest hij aftreden: Schwietert bleek te hebben gelogen over zowel zijn academische titel (hij bleek géén doctorandus) als zijn loopbaan bij de krijgsmacht (hij bleek het nimmer tot luitenant te hebben geschopt). Bijkomend gevolg: nog tot ver in de jaren tachtig werd in Den Haag het werkwoord ‘beschwieteren’ gebruikt als synoniem voor ‘belazeren’ of ‘bedonderen’. Anno 2010 is Schwietert communicatieadviseur; zijn meest recente advies betreft – heel actueel – een ‘bedrijfskundig perspectief op de katholieke kerk’.

Ook de doorgewinterde Journaal-verslaggeefster Marijn de Koning werd op het Binnenhof geen doorslaand succes. In 1994 werd ze Tweede-Kamerlid voor D66, maar haar prestaties bevielen de achterban dermate matig dat ze in 1998 duikelde naar een 31ste plaats op de kandidatenlijst – en niet werd herkozen. Net als Schwietert is De Koning tegenwoordig werkzaam als communicatieadviseur.

De enige Journaal-coryfee die er in Den Haag wél iets van wist te bakken, was (en is) voormalig politiek verslaggever Hans Hillen. Tussen 1990 en 2002 ontpopte hij zich als een vaardig Tweede-Kamerlid voor het CDA en wist hij het zelfs tot fractiesecretaris te schoppen. Sinds 2007 zit Hillen, wederom tot ieders tevredenheid, namens het CDA in de senaat.

Moge Pia aan hem een voorbeeld nemen. Communicatieadviseurs hebben we in Nederland namelijk al meer dan voldoende.

Reageer op artikel:
Pia in de politiek: oppassen geblazen!
Sluiten