Spring naar de content

Britten kiezen nieuw Lagerhuis

Vandaag gaan ongeveer 45 miljoen Britten naar de stembus. Ze kiezen een nieuw Lagerhuis, vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer, maar met veel meer leden. In totaal worden 650 parlementariërs gekozen via het districtenstelsel. Wie nemen er zitting in het Palace of Westminster? Volgens de peilingen loopt de Conservatieve Partij van David Cameron voor op Labour van de zittende premier Gordon Brown. Maar er is een derde kandidaat die roet in het eten kan gooien van de twee grote partijen, te weten Nick Clegg van de Liberal Democrats.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het Britse districtenstelsel werkt vooral in het voordeel van de grote bestaande partijen. De kandidaat die in een bepaald district de meeste stemmen weet te behalen, komt in het parlement. De rest van de stemmen voor tegenkandidaten in dat district wordt niet meegeteld. In de praktijk betekent het dat er altijd één partij is die de meerderheid heeft in het Lagerhuis. Volgens critici is het een slecht systeem, omdat kleine partijen dan geen kans krijgen. Voorstanders van het systeem prijzen de daadkracht van een regering met slechts één partij.

Nick Clegg van de links-liberale Liberal Democrats presenteert zichzelf als het alternatief voor de ‘oude politiek’ van de socialistische Labour en de centrumrechtse Conservatieven. Vanwege Cleggs verrassend goede optredens in de televisiedebatten speelt hij een belangrijke rol in deze verkiezingen. De vraag is namelijk of er opnieuw één partij aan de macht komt, of dat er een zogeheten ‘hung parliament’ komt, waarbij er moet worden samengewerkt met een andere grote partij. In dit geval spelen de LibDems een cruciale rol, die zowel over links als over rechts kan meedoen.

Maar zover is het nog niet. Zoals gezegd, de Conservatieven staan er in de peilingen vrij goed voor. Ze staan klaar om de macht over te nemen na jaren van socialistisch beleid door Labour. Toch halen ze net geen meerderheid als we de peilingen mogen geloven. David Cameron doet enorm zijn best die laatste twijfelaars over te halen te stemmen op zijn partij. Eén ding is zeker: Gordon Brown, die blunderde door een traditionele Labour-stemmer een ‘bigot’ te noemen, gaat de verkiezingen níet winnen. Britse media steken hun voorkeur in ieder geval niet onder stoelen of banken: “Cam’s the man,” zo schrijft dagblad The Sun.