Spring naar de content

Petje af

Het is geen adres waar je toevallig langs loopt, de witte Bloemendaalse villa waarin restaurant Chapeau! is gevestigd. Je zou het zomaar kunnen rangschikken onder de landelijke restaurants. Niettemin zijn er al meer dan een dozijn gasten aanwezig, en dat is toch ook weer eens leuk om mee te maken, een restaurant met een ster waar meer dan één tafel bezet is tijdens de lunch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat ook helpt aan het vermijden van de museale sfeer die zo vaak in eethuizen van deze signatuur hangt, is de ontvangst, die nogal eens wil blijven steken in een bedremmeld ‘heeft u gereserveerd?’ In dit geval is het Ronald Voogel, de patron zelf die ons begroet. Hij heeft zich het metier van gastheer heel lang geleden al eigen gemaakt in Le Garage van Joop Braakhekke, naast een van de leukste restaurants van de hoofdstad ook een niet te onderschatten leerschool, die deze maand ook alweer twintig jaar bestaat, maar dit geheel terzijde.

Onze tafel ziet uit op een rustieke vijver en een terras met platanen waar we weertechnisch eigenlijk al bijna onder hadden kunnen zitten. Wat ook bijdraagt aan een prettig gevoel is het feit dat er bij de waterkeuze een mogelijkheid van ‘Bloemendaals water’ zit. Het is zowel in ecologisch als kwalitatief opzicht bizar dat de meeste restaurants alleen merkwater per fles aanbieden, en zeker in de fysieke nabijheid van de befaamde Waterleidingduinen is de ‘drink local’-gedachte voorbeeldig.

Voorgerechten doen hier rond de dertig euro, de hoofdgerechten zijn tegen de vijftig euro, dus het lunchmenu dat €47,50 kost en uit drie gangen bestaat, lijkt een goede deal. Er zitten uiteraard nog wat extra goodies aan vast, zoals er nu op een zwart leitje liggen: een garnalen bitterbal, een aspergesoepje en een ongehoord lekkere bonbon van foie gras in een gelei van Banyuls; na het voorgerecht zal er straks weer zo’n amuse gueule komen, in de vorm van een cocktailglas gazpacho met een emulsie van basilicum en schuim van parmezaan.

In dat voorgerecht treffen we de makreel. Deze even smakelijke als goedkope, onbedreigde neef van de bedreigde tonijn lijkt een vaste rol in de Hollandse haute cuisine te hebben veroverd. In dit geval heeft chef Jan Sobecki van de heel licht gerookte filetblokjes samen met een krokante coquille, gemarineerde komkommer, dubbelgedopte gerookte tuinbonen, gegrilde paprika en een plukje sla een mooi schilderij gemaakt, dat in de eerste plaats een serieus lekker gerecht is. De aanstekelijk opgewekte sommelière zet er een glas frisse, laagalcoholische Grüner Sylvaner uit Rheinhessen (€7,50) naast.


Het hoofdgerecht is een moot gegrilde griet op quinoa (een glutenvrije graansoort die in kringen van vergeten-groentenadepten als Brave Hendrik bekendstaat) met morieljes, babyartisjokken, courgette, lamsoren en nage van steranijs. Het glas witte Chateauneuf du Ppe (€7,50) dat de sommelière hierbij schenkt, is een originele vondst. Na een dessert-amuse in de vorm van een panna cotta van boerenyoghurt met banaan komt het nagerecht, een kwarktaartje met een chocoladeschotje ernaast en compote van grapefruit, sorbet van grapefruit en coulis van caramel en hibiscus. De sommelière schudt nog even een zoete Vouvray (€8,50) uit de mouw, waarna we met plezier 126 euro voor het festijn neertellen. RH

Restaurant Chapeau!, Hartenlustlaan 2,

Bloemendaal. Tel. 023-5252925.