‘Halsema betere premier dan Cohen’

frank verhoef 2 jun 2010 Politiek

Femke Halsema is de ideale premier van Nederland. Althans, op papier. Ze heeft weliswaar te weinig ervaring, maar volgens deskundigen heeft ze ‘de meeste visie’. Demissionair premier Jan Peter Balkenende kan het daarentegen wel schudden: hij heeft geen gezag én is geen leider. En Job Cohen? Tja…

Het weekblad Intermediair stelde, in samenwerking met zeven deskundigen, een functieprofiel op voor de ideale minister-president. Een paar kenmerken: hij moet integer zijn, gezag hebben en een visie consequent uitdragen.

Opvallend is dat Femke Halsema zo hoog scoort, terwijl zij in feite 0,0 procent kans maakt om premier te worden. GroenLinks heeft zelfs nog nooit deelgenomen aan een regering. Toch is zij met als eindcijfer een 7,4 op papier de beste minister-president van Nederland.

VVD-leider Mark Rutte maakt gouden tijden mee in de opiniepeilingen met 38 virtuele zetels. Volgens hoogleraar Marc Chavannes is Rutte ‘op retorisch gebied de king of the game geworden’. Er is ook kritiek. Voor de rest zou hij maar een ‘gemiddelde premier’ zijn, eigenlijk net zoals demissionair minister-president Jan Peter Balkenende. De huidige premier wordt overigens wel geprezen om zijn intelligentie. Maar: “Deze man zal Nederland niet naar een nieuw hoogtepunt brengen,” meent econoom Jules Theeuwes.

En Job Cohen, de ooit zo gedroomde minister-president? Het ontbreekt hem behoorlijk aan besluitvaardigheid, vinden de deskundigen. De PvdA’er is zelfs hekkensluiter in durf/besluitvaardigheid en mediageniekheid. Doet hij dan helemaal niets goed? Nou, hij is in ieder geval wel integer.

Reageer op artikel:
‘Halsema betere premier dan Cohen’
Sluiten