Spring naar de content

Vergeet Balkenende. Brinkman is de grote verliezer van 9 juni

Vierhonderdduizend stemmen hoopt hij te halen, het tegendraadse PVV-Kamerlid Hero Brinkman dat pleit voor meer democratie binnen zijn partij. Maar dat gaat hij bij lange na niet halen, voorspelt Sarah de Lange, universitair docent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. En een Groep Brinkman zit er ook niet in. “De ideologische basis ontbreekt.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

(Lees verder onder de video.)
<object width=”410″ height=”300″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/JB-5lGs-3LI&hl=nl_NL&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/JB-5lGs-3LI&hl=nl_NL&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”300″></embed></object>

De Lange is gespecialiseerd in West-Europese democratieën, en met name op het gebied van rechts-populistische politieke partijen. Ze heeft op Europees niveau onderzoek gedaan naar het fenomeen van het populisme en waarom sommige rechts-populistische partijen wel aan de macht komen en andere niet.

Welke uitslag verwacht u vandaag voor de PVV, mevrouw De Lange?
“Ik vermoed dat ze 20 zetels gaan halen. Populistische partijen worden altijd onderschat in de peilingen. Die kiezers zijn ondervertegenwoordigd in de peilingen.”

De PVV maakt dus geen schijn van kans om de grootste te worden?
“De peilingen zitten er altijd naast, maar niet zo erg dat ze er ineens nog tien zetels bij krijgen.”

Denkt u dat Brinkman veel stemmen wint dankzij de zogenoemde ‘Brinkman-campagne’?
“Nee, dat denk ik helemaal niet. Geert Wilders is het stemmenkanon van de PVV. Dat kun je goed zien bij de vorige verkiezingen. Misschien gebeurt er zelfs het tegengestelde, namelijk dat Brinkman veel minder stemmen krijgt dan hij hoopt, want kiezers zien de onrust binnen de partij en stemmen dus liever niet op Brinkman.”

Hoe realistisch is het dat hij zich afscheidt van de PVV en Groep Brinkman begint?
“Het is heel eenvoudig. Hij heeft een zetel op persoonlijke titel en daar kan hij vier jaar op blijven zitten, helemaal los van de PVV. Maar, en dat zie je bij de meeste afscheidingen, ze redden het niet zelfstandig bij de volgende verkiezingen. De ideologische basis ontbreekt. Kijk bijvoorbeeld naar Rita Verdonk die op nul zetels staat in de peilingen.”

Maar het is Wilders wel gelukt.
“Wilders is de uitzondering die de regel bevestigt.”

Is het slecht voor het imago van de PVV, dat Brinkman zich zo uitlaat over de partij?
“Wilders heeft het in ieder geval strategisch goed aangepakt. Hij weet het geluid goed te neutraliseren. Maar Brinkman rekt het conflict uit door continu een voorkeurscampagne te blijven voeren via de media. De uitzending van Netwerk van gisteren was nog schadelijker voor de PVV. Het leiderschap van Wilders werd openlijk in twijfel getrokken. Er staan nu dus acht neuzen dezelfde kant op, en één neus de andere kant op. Dat is dodelijk voor de partij.”