Hans Spekman: ‘Ik ben rijk’

Bas Paternotte 23 jun 2010 Politiek

Hans Spekman staat bekend als sociaal-democraat in hart en nieren, maar hij is bepaald geen watje. Vorige week werd hij opnieuw geïnstalleerd als PvdA-Kamerlid ‘Je hebt iets minder recht op autonomie als je toestaat dat je kinderen voortdurend overlast veroorzaken.’

Laten we beginnen met de actualiteit. Uw oud-fractievoorzitter Jacques Tichelaar blijkt een affaire te hebben. Eerst een CDA-staatssecretaris, nu een PvdA-commissaris van de Koningin.
“Ik vind het vreselijk. Ook voor zijn vrouw. Het is niet uniek dat een politicus vreemdgaat. Kijk naar de mensen op dit terras. Hoeveel van hen zullen het weleens hebben gedaan met iemand anders dan hun partner? Ik woon vlak bij de Rode Brug in Utrecht, de rosse buurt van Utrecht. Het is daar alleen rustig op Eerste Kerstdag. Ik heb Jacques er nooit op betrapt dat hij mensen op het gebied van huwelijkse trouw de maat nam, maar ik ken zijn vrouw ook; het is een persoonlijke tragedie. Met Jack de Vries ligt het anders. Hij was staatssecretaris van een gezinspartij. Aan de andere kant: het CDA is geen ChristenUnie of SGP. Een PvdA’er die betrapt zou worden op zelfverrijking, dat zou ik veel erger vinden. Je kan niet solidariteit prediken en het er zelf lekker van nemen. Dat is een dubbele moraal, en die veroordeel ik.”

Ik zeg: Wim Kok en ING.
“Ik ga anderen mijn normen niet opdringen, en ik vind zelf dat ik nu heel veel verdien. Toen ik zeven jaar geleden mijn huis kocht, werd ik door de bank uitgelachen omdat ik een hypotheek van 167.000 euro wilde. Met mijn salaris had ik een huis van 750.000 euro kunnen kopen, was hun gedachte. Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik wil deze hypotheek ook zo snel mogelijk aflossen. Ik hou er niet van een schuld te hebben en daarom financieel afhankelijk te zijn van het werk wat ik doe. Daar komt nog bij dat ik niet zoveel ruimte nodig heb. Twee van mijn drie kinderen slapen op één kamer, dat vind ik prima. Ik ben opgevoed met de gedachte dat je niet op de pof moet leven. Wij waren erg arm thuis. Toen ik rijk werd, was ik allang gewend het met minder te doen. En daar voel ik mij volstrekt gelukkig bij.”

U bent rijk?
“Ik verdien iets van 6000 euro in de maand. Dat noem ik rijk.”

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Reageer op artikel:
Hans Spekman: ‘Ik ben rijk’
Sluiten