Instappertje

import eetteam 2 jul 2010 Leven

Laatst kreeg ik hoog bezoek uit Umbrië. Chiara Lungarotti kwam bij me langs om haar assortiment te laten doorproeven. Chiara is de dochter van de in 1999 overleden Giorgio Lungarotti, de wijnmaker die torgiano zijn DOCG-status heeft helpen bezorgen. Voordat hij met zijn majestueuze Rosso Riserva Vigna Monticchio de streek op de kaart zette als producent van serieus rood, was Umbrië overigens vooral bekend door het wit van Orvieto. Ofschoon ‘gevreesd’ wellicht een beter predicaat is. Inmiddels is de Cantine Lungarotti uitgegroeid tot veel meer dan louter wijnproducent. Lungarotti’s formule voorziet in een boutique-hotel, en er is een tien appartementen tellende agriturismo.

Bovendien heeft men in het kader van de ‘beleving’, het nieuwe buzzword in de wijnbranche, gemeend een wijnmuseum te moeten bouwen, en met de vierkante meters die er vervolgens nog over waren, is ook nog een olijven- en oliebezoekerscentrum gerealiseerd. Never a dull moment in Torgiano. Gelukkig wordt de core business met al deze aanleunende activiteiten geen geweld aangedaan.

Mede dankzij de inbreng van haar zuster Teresa Serofini en van Denis Dubourdieu, een van de meest gereputeerde wine consultants ter wereld, hoeft vader zich niet in zijn graf om te draaien. Bij Lungarotti worden opwindende wijnen gemaakt, zowel wit (probeer de Torre di Giano ‘Vigna Il Pino’ eens te pakken te krijgen) als rood. Omdat Lungarotti wordt beschouwd als de toonaangevende producent in de streek, zijn de wijnen vaak stevig aan de prijs. Zo verlangt de Vigna Monticchio bijvoorbeeld een kassa-aanslag van rond de 35 euro.

Mitra heeft zich echter kunnen ontfermen over een van hun ‘instappertjes’, en met deze Fiamme 2007 (€7,99) hebben zij een prima keuze gemaakt. Het is een blend van merlot en sangiovese die zorgt voor bittere kersen, rijpe pruimen, wat amandelzoet en fijne zuren. En met zachte tannines achter op de tong in plaats van agressieve die tussen bovenlip en kaak het gevoel van kruiend tandvlees veroorzaken. HH

Importeur van Lungarotti: Intercaves. www.intercaves.nl.

Reageer op artikel:
Instappertje
Sluiten