Spring naar de content

Ballenmarketing

Ik ben niet zo kinderachtig dat ik gniffelend rondbazuin dat de afkorting NAC staat voor Na Afloop Chocomel, maar ik spreek NAC dus wel uit als nak. En NEC is voor mij altijd nek geweest en zal ook altijd nek blijven. NEC-NAC is in mijn oren dus nog steeds het mooiste affiche in het betaalde voetbal, ex aequo met NAC-NEC overigens. Als ik op de sportredactie van De Stem of De Gelderlander had gewerkt, zou ik in mijn voorbeschouwingen nog elke keer die ene vraag centraal stellen: nekt NAC NEC? Want zo kinderachtig ben ik dan weer wél.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Maar dat schijnt allemaal niet (meer) te mogen. Volgens mensen die ervoor hebben doorgeleerd, sprak je NEC altijd al uit als én-éé-céé. NAC daarentegen is sinds enige tijd officieel NAC Breda. Naknek is dus NAC Breda-én-éé-céé – en probeer dáár de taalkundige schoonheid nog maar eens van in te zien…

RKC is er ooit mee begonnen, met die ergerlijke gewoonte om achter de volledig ingeburgerde naam van een voetbalclub ineens de plaatsnaam te plakken. RKC werd in het seizoen 1996-1997 RKC Waalwijk, omdat de gemeente, die wat centen had gelapt om de club te laten voortbestaan, vermoedde dat zulks toeristen naar het gat zou lokken. Hun idee: als de naam Waalwijk maar vaak genoeg langskomt in Studio Sport, pakt twee keer modaal op z’n vrije zaterdag NS dagtocht nummer 23, om eens gezellig bij Piet Klerkx een bijzettafeltje uit te zoeken, waarna er bij cafetaria De Brabantse Hap aan het Bloemenoordplein een tong Picasso naar binnen wordt getimmerd. Schei toch uit! Waalwijk hééft niet eens een station!

RBC werd RBC Roosendaal, terwijl de enige mensen die juichend dat dorp binnenrollen de door de politie het land uitgezette drugsdealers zijn, die steevast in het Belgische Essen op de eerste de beste trein terug springen.

Sparta Rotterdam: is dat om verwarring met Sparta Nijkerk te voorkomen? Voel je je als Jules Deelder dan niet een heel klein beetje in je zogenaamde Rotterdamse zak gescheten?

VVV-Venlo (jazeker, mét koppelstreepje): dat was ooit FC VVV. En omdat dit voluit Football Club Venlose Voetbal Vereniging betekende, was het terecht dat die naam een keer op de schop ging. Maar om daar nou Venlose Voetbal Vereniging Venlo van te maken…


Cambuur Leeuwarden heet gelukkig weer SC Cambuur, en die vereniging moet daarom dus maar kampioen van de eerste divisie worden. Maar ja, hoe gaan die dingen: Cambuur Leeuwarden verdween en driehonderd kilometer zuidelijker kwam MVV Maastricht.

De Maastrichtse Voetbal Vereniging Maastricht. Sinds 1 juli jongstleden heet het aloude MVV zo. Een knieval voor burgemeester en wethouders, die wat gemeenschapsgeld bijeen veegden om stadion De Geusselt te kopen, een geste waarmee het voortbestaan van de noodlijdende club werd gewaarborgd. MVV moest alleen wel MVV Maastricht gaan heten, terwijl de thuishaven werd omgedoopt tot – gaat u er even rustig voor zitten – MVV Maastricht Stadion Geusselt.

Daar is niet eens meer geprobéérd iets creatiefs te verzinnen! Niet eens een krampachtige woordgrap als Mestreechter Starena. Of, met een knipoog naar Barcelona’s Camp Nou: Camp Bro, als eerbetoon aan Willy Brokamp, de beste voetballer die Limburg heeft voortgebracht, de voormalige Blonde Pijl die nog altijd klapwiekend van de drank kan worden aanschouwd in zijn eigen café-restaurant Aux Pays Bas aan het Vrijthof, waar het runderstoofpotje op grootmoeders wijze van uitzonderlijke kwaliteit is.

Voortbordurend op oma’s stoofpot: het is ook helemaal niet nodig om de stad Maastricht via het voetbal te promoten, want eenieder die gezegend is met een paar goed werkende smaakpapillen wéét dat het monumentale Maastricht, waar het steevast een paar graden warmer is dan in de rest van Nederland, bij uitstek de plek is waar je je kunt onderdompelen in de culinaire geneugten des levens. Iedereen weet haar immers al sinds jaar en dag te vinden, die van knoflook doordesemde stad waar je bovenmatig bourgondisch kunt bunkeren.


Gewoon bij Waalwijk linksaf.