Spring naar de content

Brussengate: Mohamed Ghabri bedreigde Geert Wilders vorig jaar al

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Het verhaal van de haat- en dreigtweet die ‘artiestenmanager’ Mohamed Ghabri aan het adres van Geert Wilders richtte moge inmiddels bekend worden verondersteld. Publicist Bert Brussen is nu officieel verdachte, Ghabri gaat vrijwillig nog bij de politie langs. Inmiddels mengt NRC Handelsblad zich ook in de discussie. Het verhaal van donderdag was interessant: NRC-redacteur Paul Steenhuis vindt dat Ghabri niets heeft misdaan. Zijn tweet over Wilders was volgens Steenhuis ‘ironisch’ bedoeld. [[popup file=”2010-08/tweede_tweet_mo.jpg” description=”Hij kwam er tenslotte een dag later op terug.” align=”inline” ]] Waar ‘[[popup file=”2010-08/steenhuis_twittert.jpg” description=Twitter-specialist align=”inline” ]]’ Steenhuis echter overheen keek was het volgende: Mohamed Ghabri deed hetzelfde al eerder: “[[popup file=”2010-08/kleinemo.jpg” description=”Geert Wilders moet dood! Als het kan 2 keer…” align=”inline” ]]”

Even een snelle samenvatting op basis van NRC: Ghabri is een ‘Nederlandse Marokkaan’ die volgens Steenhuis mede-initiatiefnemer is van een ‘speelse, op integratie gerichte website’. Een man ‘die de zaken graag in een ironisch daglicht plaatst’. Steenhuis’ conclusie: Brussen beroept zich op ironie maar ontzegt Ghabri vervolgens datzelfde recht op ironie. ‘Het was een grap’. Yeah, right. Leuk gevoel voor humor heeft de slijpsteen voor de geest.

Ghabri, die op Twitter opereert onder de naam MoManagerMo heeft inmiddels een ‘slotje’ op z’n account. Daardoor kunnen buitenstaanders zijn tweets niet meer lezen. Dankzij een tip van een Twitteraar die graag anoniem wil blijven werd onze aandacht gevestigd op de website Topsy.com en zagen aldaar dat Ghabri vorig jaar óók al een niet al te vriendelijke tweet over Geert Wilders afscheidde. ([[popup file=”2010-08/mo_copy1.jpg” description=”mirror” align=”inline” ]]) En de tweets daarna? Niets maar dan ook niets wat er op zou kunnen duiden dat deze tweet ironisch bedoeld was.

Hooggeacht [[popup file=”2010-08/teambedreigdepolitici.jpg” description=”Team Bedreigde Politici” align=”inline” ]]: u weet wat u te doen staat. Het uitzoekwerk en bovenstaand screenshot ([[popup file=”2010-08/fotokopie.jpg” description=”een soort van fotokopie” align=”inline” ]], zeg maar) krijgt u gratis en voor niets door HP/De Tijd aangeboden.