Spring naar de content

Homo-acceptatie Bulgarije verder weg dan ooit

Afgelopen zondag was in Amsterdam een demonstratie tegen het toenemende anti-homogeweld in Nederland. Zelfs op deze demonstratie waren homo’s en lesbiennes niet veilig voor bedreigend en meppend tuig. Maar het kan altijd erger. In Bulgarije krijg je een onderscheiding voor homodiscriminatie, zo meldt De Telegraaf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In de Bulgaarse stad Pazardzjik, die onder het bisdom van de tweede stad van Bulgarije valt, verbood de burgemeester eerder dit jaar al het uit de kast komen van homoseksuelen, vooral om zo een gay-pride tegen te kunnen houden. Homo-organisaties deden aangifte van deze discriminatie, maar het mocht niet baten. Nu krijgen de burgemeester en een officier van justitie de hoogste kerkelijke onderscheiding voor hun homofobe acties.

Het opmerkelijke is dat het land al sinds 2007 lid is van de EU, wat het hele verhaal nog wranger maakt. Overigens is Bulgarije niet het enige EU-land waar homofobie nog steeds leeft. Ook in Polen ontvluchten homoseksuelen al jaren het land. De acceptatie van homo’s laat dus niet alleen in Nederland te wensen over, in andere EU-landen is het nog veel erger. Gelijke rechten voor homoseksuelen zijn zelfs in bepaalde landen in het grotendeels beschaafde Europa nog ver weg.