Barbara Barend

Renate van der Zee 10 nov 2010 Politiek

Elke week één artikel uit HP/De Tijd in zijn geheel op de website. Deze week Zelfportret met Barbara Barend (Amsterdam, 1974). Barbara is journaliste en presentatrice. Sinds kort presenteert ze samen met haar vader het programma Barend & Barend.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Heerlijk! Sinds ik zwanger ben, maak ik me nog maar om heel weinig dingen druk. Zelfs als ik weinig slaap. Ik ben vannacht om drie uur gewoon naar beneden gegaan om rustig de krant te lezen.

Wie zijn uw helden?
Yitzchak Rabin en Johan Cruijff. Rabin omdat hij oprecht vrede probeerde te stichten en Cruijff omdat hij zijn heldendom gebruikt om goede dingen te doen met zijn fundatie.

Aan wie ergert u zich?
Aan mensen die dit land minder leuk maken. Die toeteren als je bij het stoplicht niet binnen één seconde optrekt. Ik heb het over de verhuftering van de samenleving. Ik vind het ook belachelijk dat homoseksuele leraren niet meer voor hun geaardheid kunnen uitkomen. Doe even normaal!

Lijkt u op uw vader?
Ja. Mijn vrienden noemen mij Fritsje 2. We zijn allebei felle rooien, we kunnen ons enorm opwinden. Maar ik ben wel iets rustiger dan hij. Hij is een straatvechter, ik ben beschermd opgevoed.

Wat zijn uw dagdromen?
Die gaan over mijn kind. Over hoe het zal zijn als we straks met zijn drieën zijn en de eendjes gaan voeren.

Wat is uw grootste angst?
Ik vind het een beangstigende gedachte dat dit land steeds intoleranter wordt. Ik hoop niet dat mijn kind er straks last mee krijgt dat het twee moeders heeft.

Bidt u wel eens?
Nee. Nooit gedaan ook.

Bent u aantrekkelijk?
Ik vind mezelf er prima uitzien. Iedereen zegt altijd dat ik mooi haar heb.

Waar schaamt u zich voor?
Ik loop een beetje raar: ik huppel. Als ik dat terugzie, kan ik me daar wel voor schamen. Maar meestal zijn het anderen die zich voor mij schamen. Ik ben nogal ongegeneerd. Keihard op straat zingen, terwijl ik geen wijs kan houden.

Bent u monogaam?
Ja. Ik moet er niet aan denken om vreemd te gaan. Ik vind dat mensen veel te makkelijk voor zichzelf kiezen. Ik ben wat dat betreft heel ouderwets en burgerlijk. Daarin lijk ik ook op mijn vader.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?
In het begin van mijn zwangerschap was er sprake van dat het kind misschien niet gezond was. Toen heb ik vreselijk gehuild. Gelukkig was het loos alarm.

Hoe moedig bent u?
Ik sta voor mijn principes. Maar ik vermijd de zwarte pistes tijdens het skiën en achtbanen vind ik eng. En als voetbalsupporters vervelend doen, loop ik een blokje om. Ik ga er niet tussen staan en roepen dat ze hun bek moeten houden.

Van wie heeft u het meest geleerd?
Van mijn professor management, toen ik in Amerika een bedrijfskundige opleiding deed. Hij leerde me dat je nooit compromissen moet sluiten. Je moet de beste keuze maken en de ander overtuigen.

Wat is uw grootste ondeugd?
Ik bel te veel. De hele dag door. En ik ben computerverslaafd. Ik moet altijd mijn e-mail checken.

Wanneer was u het gelukkigst?
Nu. Ik ben dit jaar getrouwd, dat was superleuk, ik heb allebei mijn ouders nog en ik vind het heel spannend dat ik moeder word.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?
Kracht en assertiviteit. Ik vind het jammer als vrouwen op de achtergrond blijven. Kerels vinden zichzelf altijd erg goed. Die houding mogen vrouwen zich ook weleens aanmeten.

Welke eigenschap waardeert u in een man?
Mannen kunnen erg tevreden met zichzelf zijn. Ze overschatten zichzelf ook vaak, maar toch is het een fijne eigenschap.

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?
Iets minder twijfelen. Het is bij mij altijd: zal ik wel of zal ik niet?

Wie is uw grootste liefde?
Alette, mijn vrouw.

Van wie houdt u het meest?
Van Alette.

Wat beschouwt u als uw grootste mislukking?
Mijn tijd bij Studio Sport. Dat ging aan alle kanten volledig mis. Ik ben superkoppig en eigenwijs, maar dat is ook mijn kracht. Bij AT5 mocht ik mijn eigen gang gaan, maar bij Studio Sport moest ik in een keurslijf. Dat paste helemaal niet bij me. Pijnlijk.

Gelooft u in God?
Nee. God vind ik een zwaktebod. Ik geloof in mensen. Wij mensen maken deze wereld tot een mooie plek of tot een puinhoop.

Lijkt u op uw vrienden?
Mijn vriendengroep is al jarenlang hetzelfde. Het zijn mensen die ik al vanaf de lagere school ken. Ik kan tegenover hen doen alsof ik twaalf ben, en dat verwachten ze ook van mij.

Welk leed heeft u anderen berokkend?
Ik heb relaties uitgemaakt. Jongens aan de kant gezet. Ook in het werk: mensen aan de kant gezet met wie ik niet meer wilde werken.

Waaraan bent u het meest gehecht?
Aan mijn huisje op Mallorca. Ik ben er al honderdduizend keer geweest en ik vind het daar nog steeds leuk.

Wat is de beste plek om te wonen?
Ik ben verknocht aan Amsterdam. Ik voel me er veilig. Het is klein, je kunt alles fietsen. Lekker overzichtelijk.

Hoe is ongeluk te vermijden?
Door je een beetje te gedragen, misschien? Maar ja, verkeerde tijd, verkeerde plaats en het is al mis.

Wat is uw devies?
Durf jezelf en daarmee anders te zijn.  |

Reageer op artikel:
Barbara Barend
Sluiten