Haags koffiedik

Kees Boonman 31 dec 2010 Politiek

Het jaar is nog niet begonnen of een aantal voorspellingen voor 2011 is al voor Nieuwjaarsdag uitgekomen. Femke Halsema is vertrokken en Jack de Vries keert voorlopig (nog) niet terug in de Tweede Kamer. De CDA-top vindt de relatie van Jack met zijn voormalig adjudante toch nog te fragiel om hem al voor de Provinciale Statenverkiezingen prominent als hoeksteen in te zetten. Femke kreeg in Pauw & Witteman een groots afscheid, een soort In de hoofdrol waarmee Mies Bouwman ooit kijkcijfers scoorde. Lubbers, Kok en Balkenende hebben het nooit zo ver gebracht. Bloemen, champagne en een kus van Paul Witteman zelf in beeld. Wat is er meer nodig om je politieke leven geslaagd te noemen? Maar de omloopsnelheid van politieke roem is hoog; in 2011 is Femke alweer vergeten. Al stijgt zij nu wel met stip op de lijst van politieke deskundigen. In die groeisector komt er een concurrent bij.

Ik houd er niet van een jaaroverzicht te maken aan het eind van het jaar. Ook in Hilversum wordt dit nog steeds niet als een succesvol format gezien. Maar een beetje Erwin Krol spelen is altijd leuk. Tot die politieke weersverwachting hoort de mogelijkheid op een meerderheid voor de gedoogcoalitie in de Eerste Kamer. En de VVD-fractie wordt ook in de Senaat de grootste. Het CDA gaat het verlies verkopen als ‘we zijn weer op de weg terug’. Komt er geen meerderheid voor VVD, CDA en PVV in de Eerste Kamer, maar wel een grote overwinning voor de VVD, dan kan het zomaar snel met het kabinet zijn gedaan. Mark Rutte, die nu goede recensies krijgt, kan dan bij nieuwe verkiezingen een doorstart maken en een stabieler kabinet formeren en zijn (PVV-)concurrent op rechts van zich afschudden. Voor de PvdA wordt het de komende maanden in de campagne voor de Provinciale Staten het moeilijkst. De linkse samenwerking komt te laat, of te vroeg – maar in elk geval niet op tijd. De tegenstander van Job Cohen is vooral het beeld. En hoeveel bruggen je ook bouwt, hoe aardig je ook wilt zijn, het beeld – de beeldvorming – bepaalt dikwijls de politieke toekomst.

Ook gaan we het weer hebben over de abdicatie van de majesteit. Volgens mij wil zij het liefst Geert Wilders uitroken en vertrekt daarom pas als de PVV niets meer met de regering te maken heeft. In 2013 bestaat het koninkrijk 200 jaar; dat wil Beatrix zeker halen en dan zonder Wilders. Pas dan kan ze gaan.

Reageer op artikel:
Haags koffiedik
Sluiten