Spring naar de content

Waarom Job Cohen over twee maanden vertrekt

Elke week één artikel uit HP/De Tijd in zijn geheel op de website. Deze week de Focus over Job Cohen die plots zijn kaarten heeft gezet op samenwerking met andere progressieve partijen. Maar als hij op 2 maart de Statenverkiezingen gaat verliezen, is het waarschijnlijk over en uit met de voormalige verlosser van het PvdA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Zou Job Cohen gedurende de laatste dagen van het voorbije jaar nog weleens hebben teruggedacht aan die woensdagavond in juni, toen hij in Paradiso werd toegejuicht door honderden dolenthousiaste partijgenoten? De Amsterdamse poptempel was die avond afgehuurd door de PvdA om de uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen te vieren. En een feest wérd het. Miljoenen tv-kijkers zagen hoe NOS-verslaggever Ron Fresen, omringd door een hossende menigte PvdA’ers, zich maar met moeite verstaanbaar kon maken. “Job Co-hen! Job Co-hen!” schalden de aanwezigen, en toen hij aan het eind van de avond eindelijk het podium betrad (“Hier zijn we!”) daverde Paradiso op zijn grondvesten. Zelfs door de wol geverfde journalisten kon je het na afloop horen zeggen: dit was het meest uitbundige PvdA-feest dat ze ooit hadden meegemaakt.

Dat het tevens het meest bizarre PvdA-feest sinds mensenheugenis was, drong die negende juni nog maar tot weinigen door. Want viel er eigenlijk te vieren? Nuchter beschouwd niet al te veel. In 2006 had de PvdA onder aanvoering van Wouter Bos 33 Kamerzetels veroverd. Een zeer teleurstellende uitslag, zo heette het toen, en er werd door het partijbestuur direct een commissie ingesteld om het debacle te onderzoeken. Onder leiding van Cohen dook de PvdA nog eens drie zetels ónder die uitslag van 2006. Sinds de oprichting van de partij in 1946 had alleen Ad Melkert het in 2002 slechter gedaan. Was dat voor de PvdA wellicht het nieuwe criterium geworden om Paradiso op stelten te zetten? Het had er alle schijn van.

Inmiddels ligt die memorabele verkiezingsavond alweer een half jaar achter ons en is het feestgedruis rond Cohen verstomd. Zeker, zo af en toe hoor je nog wel eens een PvdA’er verzuchten dat het maar 80.000 stemmen scheelde of Cohen was op 9 juni Mark Rutte vóór gebleven. Maar ja, wat heb je daaraan als het verschil tussen de VVD en de PvdA in de peilingen inmiddels is opgelopen tot maar liefst vijftien zetels en Rutte onder PvdA-kiezers populairder is dan Cohen?

Lees meer.

Onderwerpen