Spring naar de content

‘Mannen 20 procent meer kans op kanker’

Daar komt de aap uit de mouw, of zeg maar gerust gorilla: kennelijk zuipen, vreten en paffen mannen veel te veel, of in elk geval een stuk meer dan moeders de vrouw. Gevolg: het ooit zo goddelijke lichaam trekt het niet meer en zet al die giffen en vetten om in tumoren en andere kankergezwellen. Toch maar eens al die goede voornemens ter harte nemen…?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Gisteren presenteerde het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een gezondheidsgids toegespitst op mannen – niet bepaald een boekwerk om heel vrolijk van te worden. Zo valt daarin te lezen dat mannen veel ongezonder leven dan vrouwen en dat het bijvoorbeeld beter is wellicht te stoppen met roken. Liefst 31 procent van de Nederlandse man rookt namelijk (tegenover 23 procent van de vrouwen) en roken is nu eenmaal de grootste risicofactor voor kanker.

Al die sloten bier en dat overheerlijke whisky’tje na het eten, en vooruit: ook die rosé’tjes op het strand ‘s zomers, die blijken ook helemaal niet zo heilzaam voor het mannenlijf. Alcohol vergroot namelijk de kans op verschillende soorten kanker, zoals darmkanker, slokdarmkanker, mond- en keelkanker en leverkanker. Ook niet zo gezellig dus.

Daarnaast schijnt de Nederlandse man aardig wat kilo’s aan overtollig vet mee te zeulen. Maar liefst 53 procent van de mannen kampt dan ook met overgewicht, terwijl ‘slechts’ 42 procent van de dames beter wat zou kunnen afvallen.

Afijn, doe ermee wat u wilt, maar zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben…