Spring naar de content

Hafid Bouazza: ‘Stop de bouw van moskeeën!’

Schrijver Hafid Bouazza (1970) bundelde zijn beste essays in ‘Heidense vreugde’. Behalve bespiegelingen over zeer uiteenlopende onderwerpen als Nabokov, Wagner en Pinokkio bevat het felle opstellen over de islam. ‘Pechtold en Cohen laten zich om de tuin leiden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Meneer Bouazza, hoe gaat het met u?
“Klopt mijn vermoeden dat je dit vraagt omdat ik een reputatie heb waar het de consumptie van bepaalde stimulantia betreft?”

Inderdaad.
“Haha, zie je wel. Nou, het gaat prima met me. Dank voor je belangstelling.”

Mooi, laten we het dan over uw boek hebben. In het voorwoord schrijft u dat u zich al jaren ergert aan eindredacteuren van kranten die uw stukken mishandelen.
“Nou, mishandelen, het is in elk geval zo dat ik mijn essays nu eens gepubliceerd wilde zien in een vorm die honderd procent de mijne is. Van sommige had ik de originelen niet meer. Die heb ik dus uit mijn hoofd aangevuld. En verbeterd, dat ook.”

Voorlopig bent u nog niet klaar met essays schrijven, want u bent net benoemd tot columnist van NRC Handelsblad.
“Ja. Eerst zou ik de plek van Afshin Ellian innemen, op zaterdag. Uiteindelijk werd het vrijdag.”

Ellian moest stoppen van de NRC, maar de krant wilde toch graag een islamcriticus in de kolommen?
“Nou, ik mag zelf mijn onderwerp kiezen, hoor. Maar het is waar, de islam kan niet vaak genoeg met pikhouwelen en bulldozers te lijf worden gegaan.”

Dan is men bij u aan het juiste adres, hè?
“Reken maar!”

Eerst even de actualiteit. Moammar Kadhafi lijkt voorlopig nog niet weg, maar Hosni Mubarak is dat wel. Wat gaat er nu in Egypte gebeuren, denkt u?
“Er zal weinig veranderen, want het leger zal de macht nooit afstaan. Ik verwacht een lange periode van onrust. Democratie is namelijk niet alleen een politiek systeem, het is ook een state of mind. Ik betwijfel of landen die zo lang geen meerpartijenstelsel hebben gekend dat binnen paar maanden kunnen leren. En wie moet de verkiezingen in goede banen leiden? Het leger.”

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen