Spring naar de content

SGP-wethouder geeft mening over boek Siebelink

Enige tijd geleden hadden we een interview met Jan Siebelink over het feit dat SGP-wethouder Geert Post zijn bezoek aan de plaatselijke bibliotheek liever niet door zag gaan. Het werk van Jan zou niet passen bij op Urk. De wethouder had het werk toen zelf nog niet gelezen. Maar: een man een man, een woord een woord. Geert Post heeft het boek Knielen op een bed violen inmiddels uitgelezen en wij waren reuzebenieuwd of hij van gedachten is veranderd. “Hij maakt een karikatuur van het christelijk geloof!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

U heeft het boek Knielen op een bed violen inmiddels gelezen. Wat vond u van het boek?
Geert Post: “Ik vond het een beklemmend boek. Als ik zie hoe de vader van Jan Siebelink met het geloof omging, dan begrijp ik wel dat hij geen goed beeld heeft van het christelijk geloof. Tenminste, niet zoals wij dat op Urk beleven.”

Welke beklemmende passage is u bijgebleven?
“Op een gegeven moment beschrijft hij hoe zijn vader een goddelijke ervaring heeft in de kwekerij. Dat hij opgetild werd en ergens anders weer neerdaalde. Dat vond ik erg onwezenlijk. Een fragment dat ik ronduit griezelig vond, is wat er daarna gebeurt. De vader van Jan Siebelink moet zijn goddelijke ervaring dan verantwoorden voor de vierschaar. Nu kan ik u verzekeren dat zulke praktijken niet voorkomen op Urk.”

Maar Jan Siebelink groeide echt op in dat milieu – dan is het toch goed dat zoiets ook wordt verteld?
“Daar zet ik wel een beetje mijn vraagtekens bij, eerlijk gezegd. Er zit een groot stuk fantasie bij en het is algemeen bekend hoe Jan Siebelink tegen het geloof aankijkt. Wanneer zijn vader voor de vierschaar moet verschijnen bijvoorbeeld, op dat moment moet Jan zelf buiten spelen. Maar de hele vierschaar staat wel nauwkeurig en uitgebreid beschreven in het boek.” 

Ja, maar dat is natuurlijk de vrijheid die een auteur mag gebruiken.
“Tuurlijk, het is een roman. Maar hij maakt op deze manier wel een karikatuur van het christelijk geloof. Bovendien zegt Jan Siebelink dat hij veel respect heeft voor zijn vader, maar dat vind ik ook niet terug in het boek.”

Vindt u nog steeds dat het boek verboden moet worden in de plaatselijke bibliotheek?
“Dat heb ik nooit gezegd. Het ging mij erom of het slim was van de bibliotheek om Jan Siebelink uit te nodigen. Ik ben nog steeds van mening dat hij beter weg kan blijven. De geloofsbeleving van zijn vader staat zo ver weg van de beleving hier op Urk.” 

Het boek kan mensen misschien ook waarschuwen voor zulke enge clubjes…
“Als het zo geschreven is wel. Maar zo heb ik het in elk geval niet gelezen. Er zijn op Urk ook best mensen met geloofsvragen, maar ik denk niet dat die mensen veel zouden hebben aan Knielen op een bed violen. Zoals ik eerder al zei: hij maakt er een parodie van. Overigens zou ik nog steeds graag een keer in gesprek gaan met Jan Siebelink.”

U nodigt hem uit voor op de koffie?
“Zekers! En als hij mazzel heeft en we hebben koekjes, krijgt hij er ook een koekje bij.”