Spring naar de content

Knallen

Ik stond zondagavond achter mijn veertienjarige zoon, die op de computer een spelletje zat te spelen. Omdat hij me al eerder had ingewijd in de terminologie, wist ik dat hij een first person shooter aan het doen was. Hij liep, gekleed in camouflagekleren, met een stengun door wat eruitzag als een verlaten fabriekspand en maaide om zich heen. Links en rechts vielen doden, ook al zag je geen bloed.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Poorthuis

Tamelijk luguber zult u zeggen. Een dag eerder liep een jongeman van 24 door winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn en maakte zes dodelijke slachtoffers en vele zwaargewonden, waarna hij zichzelf neerknalde.Er is geen enkel verband tussen deze twee gebeurtenissen. Kleine jongens en een bepaald soort mannen houden nu eenmaal van schieten en knallen. Mijn zoon overigens, is de meest gevoelige en vredelievende jongen die ik ken.

Ik geloof niet dat het spelen van computerspellen je tot een massamoordenaar maakt. Wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbreekt ook. Wel zou ik mijn zoon verbieden om op een schietclub te gaan of een pistool aan te schaffen, op enig moment dat ik daar nog zeggenschap over heb. En als hij wettelijk meerderjarig is en die behoefte kreeg, zou ik hem vragen dat alsjeblieft niet te doen. Als de schietpartij in Alphen aan den Rijn zou resulteren in een absoluut verbod op schietclubs in Nederland, heeft dat mijn hartgrondige instemming.

De discussie naar aanleiding van dit incident zal zich de komende tijd waarschijnlijk richten op strenger toezicht op schietclubs. Sorry hoor, maar dat vind ik geleuter. Het is idioot dat we in Nederland überhaupt schietclubs hebben. Gaan we praten over het afnemen van wapenvergunningen van mensen met een psychische stoornis? Het is belachelijk dat er wapenvergunningen worden uitgegeven aan burgers. Waarom moeten we elke merkwaardige hobby faciliteren? Ja, ik ben ook tegen de subsidiëring van een pedofielenclub.

De tijd dat we wapens nodig hadden om ons avondeten te schieten of ons te verdedigen tegen wolven ligt ver achter ons. Het zou een stuk overzichtelijker zijn als alleen politie en leger over vuurwapens beschikten. Is dat naïef? Mij best. Maar het moet ergens beginnen.


Overigens, iets heel anders: u leest deze week de laatste column van Thomas von der Dunk. Hij gaat zijn kunsten elders vertonen en aangezien ik vind dat je niet op twee plekken hetzelfde moet doen, hebben we vriendelijk afscheid van elkaar genomen.

([email protected])