Spring naar de content

De kwestie Von der Dunk; Halsema spreekt

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Interessante ontwikkeling. Niet meer actief in de politiek, wel een grote schare van 100.000 plus Twittervolgers. Het bloed kruipt schijnbaar waar het niet gaan kan dus de Voormalig Ware Oppositieleider Femke Halsema spreekt zich uit. Nu als ambteloos burger. Onderwerp: de geweigerde lezing van oud-HP/De Tijd-columnist Thomas von der Dunk. “Ik zal ook Von der Dunks vrijheid verdedigen; net als de mijne om erover te mogen zeggen dat het een dom betoog is.”

En het is toch een gedoe. Von der Dunk, waarvan wij weten dat hij geen blad voor de mond neemt wanneer het over de PVV gaat, zou dus een lezing houden in Noord-Holland in het kader van de Willem Arondéus Lezing. Hij hield zich echter niet aan de opdracht: zijn bijdrage zou niet gepolitiseerd mogen zijn. Dunk besloot anders en het gevolg was dat hij zijn verhaal niet mag uitspreken. En het is al een rotmaand voor Dunk: op 11 april verloor hij zijn column in uw lijfblad.

En nu is er ook gedonder in de Noord-Hollandse Statenwerkgroep die de jaarlijkse Willem Arondéuslezing voorbereidt. VVD en CDA zouden op eigen houtje hebben besloten Von der Dunk te weren. Maar ook PVV-Kamerlid Hero Brinkman heeft volgens De Volkskrant een rol gespeeld. “Hulde bestuur. Afgang Van der Dunk!” twitterde de oud-politieagent. Interessante uitspraak van een parlemantariër die het woord vrijheid in zijn partijnaam heeft staan. “CENSUUR!” roept iemand hier in de straat.

Maar goed, terug naar Halsema. De oud-politica heeft een punt. Gelijk de periode van de opkomst van Pim Fortuyn is het debat aangaande de PVV keihard gepolariseerd. En ook Von der Dunk gooit wederom olie op het vuur met zijn 6040 woorden tellende epistel. Schreeuwen lijkt de maatstaf. Dat moeten we niet willen met z’n allen. 

Enfin, Femke Halsema is nu dus opinionmaker op Twitter. Die vrouw zou eigenlijk eens iets in de politiek moeten doen. Hup Femke!