Spring naar de content

Neelie Kroes nam beslissingen op basis van de sterren

Opmerkelijk nieuws vandaag over de machtigste vrouw van Nederland, Neelie Kroes. Volgens haar ex-man Bram Peper zou Neelie Kroes veelvuldig gebruikmaken van astrologen om haar te helpen bij zowel zakelijke als persoonlijke beslissingen. Met de mysterieuze Amsterdamse astrologe Lenie Drent zou ze zelfs dagelijks contact hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Secretaris van Stichting Skepsis, dr. Nienhuys, kijkt er niet van op dat Kroes zich laat adviseren door astrologen. “In de hoge kringen is dat schering en inslag. Kijk naar koningin Juliana, of wijlen François Mitterrand en Ronald Reagan. Die maakten allen gebruik van astrologen. Of menselijke dobbelstenen, zoals ik ze liever noem.” Hij vermoedt dat mensen op belangrijke posities gevoeliger zijn voor paranormale krachten omdat ze veel moeilijke beslissingen moeten nemen. “En er valt daar natuurlijk meer geld te verdienen voor astrologen.”

Astroloog Jan de Graaf vindt het geweldig nieuws. “Dit laat zien dat Neelie Kroes een verstandige vrouw is die verder kijkt dan haar neus lang is. Astrologie is een goede manier om een beeld te krijgen van je eigen functioneren. Je beeld wordt groter en je krijgt daardoor een bredere ingang naar de werkelijkheid.” Hij ontkent dat astrologie wordt gebruikt om de toekomst mee te voorspellen: “Dat is zelfs verboden in de astrologie; meestal gaat het meer de psychologische kant op.”

Dr. Nienhuys is daar niet zo zeker van. “Mensen als Neelie Kroes staan voortdurend onder psychologische druk door de zware beslissingen die ze moeten nemen. Soms moeten ze dat doen terwijl niet alle informatie voorhanden is. Die onzekerheid vullen ze dan op met de magie van zo’n menselijke dobbelsteen.” Volgens Nienhuys hebben astrologen vooral de kwaliteit om met een stalen gezicht de grootste onzin te verkopen, bij voorkeur wat de klant wil horen. “De enige omstandigheid wanneer dit positief uitpakt, is wanneer de onvoorspelbaarheid van een beslissing de tegenstander verwart. Dus wanneer bijvoorbeeld een leger uit drie routes kan kiezen, en de tegenstander weet dat ook, dan is een willekeurige beslissing vaak de beste.”

Jan de Graaf moet er niets van weten: “Als astrologen écht de toekomst konden voorspellen, waren we allemaal stinkend rijk. Maar mensen zijn geen biljartballen en maken eigen keuzes. Zie het als een alternatief voor het cynisme dat momenteel heerst.”