Spring naar de content

Martin Buitenhuis

Martin Buitenhuis (Den Helder, 1969) is zanger van de Nederlandstalige popgroep Van Dik Hout. Deze week verschijnt hun nieuwe studioalbum, LEEF!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Euforisch. Omdat onze plaat af is en we weer gaan optreden. Het schrijfproces duurde langer dan gepland. Ik was bijna klaar toen ik alle liedjes toch overboord heb gegooid. Niet tevreden. Opnieuw begonnen. Nu is de plaat precies geworden zoals ik hem wilde hebben. Overigens ben ik na het voltooien van elk album euforisch.

Wie zijn uw helden?

John Lennon. The Beatles waren mijn eerste kennismaking met popmuziek. Mijn moeder, omdat ze altijd voor me heeft klaargestaan. Johan Cruijff, omdat hij een voetbalgenie is.

Aan wie ergert u zich?

Aan onbeschofte mensen en soms aan mezelf, als ik dingen op hun beloop heb gelaten en ik een inhaalslag moet maken. Bijvoorbeeld als ik vrienden niet genoeg aandacht heb gegeven.

Bidt u weleens?

Nee. Maar soms richt ik me tot niemand in het bijzonder. Misschien is het een manier om geluk af te dwingen. Alsof door een vurig verlangen uit te spreken de kans groter wordt dat iets lukt.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Nooit.

Bent u aantrekkelijk?

Ik ben zowel qua innerlijk als uiterlijk tevreden. Lekker laten zo. Hoogstens zou ik eens een beugeltje kunnen gebruiken.

Wat is uw grootste angst?

Behalve leed in de privésfeer, dat ik geen liedjes meer kan schrijven. Daar zat ik bij LEEF! even tegenaan. Toch is het geen reële angst. Zolang ik geestelijk niet met pensioen ga, zullen de liedjes vast blijven komen.

Bent u monogaam?

Ja.

Wat is uw definitie van geluk?

Dat iets lukt waar je je vol passie voor hebt ingezet. Maar geluk kan net zo goed zijn: op een terrasje in de zon zitten. Vaak is zoiets alweer voorbij eer je het beseft.


Waar schaamt u zich voor?

Ik rij gerust in een joggingbroek op mijn Tomos door Amsterdam. Ik schaam me niet zo snel.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik ben een vrij nuchter persoon. Als mijn gedachten al afdwalen, ben ik in mijn hoofd bezig met teksten voor nieuwe liedjes. Ik ben niet zo’n dromer.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Tweeënhalf jaar geleden, toen mijn vader overleed.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Meer discipline hebben. Mijn ideaalbeeld is al jaren dat ik elke dag op gezette tijden een paar uur schrijf. Dat gebeurt nooit. Ik ben ook niet goed in afspraken, kom vaak te laat. Misschien passen discipline en structuur gewoon niet bij een muzikant en ben ik muzikant geworden omdat ik nu eenmaal zo in elkaar zit.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn dochters van vier en acht, en hun moeder.

Hoe moedig bent u?

Ik ben niet zo’n held. Ik betwijfel of ik in de oorlog in het verzet zou hebben gezeten. Als ik zie dat een kind in het water valt, duik ik er meteen achteraan. Maar ik kan heel goed zwemmen, dus of dat nu zo moedig is?

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn vader, door hoe hij in het leven stond. Hij had een eigen bedrijf opgebouwd en wist heel erg van aanpakken. Ik denk dat ik dat uiteindelijk wel van hem heb overgenomen. Van Dik Hout is toch ook een soort bedrijf.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Loyaliteit, eerlijkheid, niet zeuren en humor.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Schoonheid. Ik hou van mooie, slimme, zelfstandige vrouwen. Mét gevoel voor humor.

Wanneer was u het gelukkigst?


De keren dat ik hoorde dat ik vader zou worden, en direct na ons optreden op Pinkpop in 1995. Onze eerste single was toen net uit. Wegens een afzegging promoveerden wij op het laatste moment naar het hoofdpodium. Als enige bandlid had ik vooraf twijfels of we daar wel klaar voor waren. Na afloop voelde ik me erg gelukkig.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Mijn tien jaar oude bruine leren jas, mijn akoestische Gibson-gitaar en mijn boeken.

Hoe ontspant u zich?

Na een optreden thuiskomen als iedereen al ligt te slapen. Dan een glas wijn drinken en naar muziek luisteren.

Wat is uw grootste prestatie?

De teksten van Zij maakt het verschil en Weg uit Nederland. Beide zijn honderd procent raak omdat ik precies zeg wat ik wilde zeggen.

Wat is uw grootste mislukking?

Mijn rechtenstudie. Ik heb mijn propedeuse gehaald, maar behoorde tot de meest ongemotiveerde studenten ooit. De vier jaar die volgden, profiteerde ik van de studie-financiering terwijl ik alleen maar bezig was met muziek maken.

Gelooft u in God?

Nee.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Dat zullen hooguit wat gebroken harten zijn geweest. Relaties uitmaken is nooit een sterke kant van me geweest. Vreselijk als ik zoiets moest doen.

Wat is de beste plek om te wonen?

Amsterdam. Maar ik kom veel in Madrid omdat ik daar familie heb. Het lijkt me ook prettig om daar te wonen.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Alleen al statistisch gezien is dat onmogelijk.

Wat is uw devies?

LEEF!